Правителството хвърля допълнително 80 млн. лв. в битката с епидемията

0
15
правителството
Министерският съвет

Напълно мобилизирани сме и работим така, че у нас да не се въвежда пълна карантина, каза премиерът Борисов

Правителството осигурява допълнителен финансов ресурс  от 80 млн. лв. за здравната система.

Парите са изкарани благодарение на успешната борба с контрабандата и престъпността, съобщи премиерът Бойко Борисов. Отново подчертавам, че сме напълно мобилизирани и работим така, че у нас да не се въвежда пълна карантина. Моля хората да се пазят, каза още Борисов.

На днешното извънредно онбайн заседание правителството решило:

• До 50 млн. лв. ще се предоставят на лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирус.

• С 15 млн. лв. ще се закупят бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции. С тях ще тестват и хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към големите болници пунктове тип фургон.

Допълнително от резерви в бюджета на НЗОК се отпускат 16 милиона лева. 10 милиона отделяме – за всеки общопрактикуващ лекар по 1000 лв., за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19. Личните лекари ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно.

Отпускат се и 6 милиона за обособяване на COVID-зони в някои  ДКЦ-та в София и по-големите градове на страната

В улеснение на лекарите и пациентите е готов и единният медицински протокол.