Правителството хвърля 4,5 милиарда лева за социални и икономически мерки срещу кризата

0
25
правителството
Министерският съвет

Като нация трябва да сме свити като юмрук, иначе няма как да успеем, казва премиерът Борисов

Правителството отделя 4,5 млрд. лева за социални и икономически мерки за справяне с кризата, породена от коронавируса, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Половин милиард отиват за увеличаване на разходите по линия на министерствата на здрпавеопазването, отбрана и вътришните работи. По отношение на заетостта държавата отпуска допълнително 4 млрд. лева ресурс. Заделени са половин милиард, които служат за гаранция за бизнеса. 200 милиона са насочени за потребителски кредити до 1500 лева. Разходи за запазване на работните места за подпомагане на бизнеса по схемата 60/40, ако не уволняват работниците – мисля, че ще минат един милиард лева. Отлагане на плащане на данъци – това прави 600 милиона по-малко в хазната. Ще гласуваме близо 50 милиона лева за най-нуждаещите се пенсионери“, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на брифинг в МС.

„Ние се водим от основното да спасих живота на българите и да запазим работата им. Трябва да предприемем мерките сериозно. Единственото правилно и доказано в този момент е социалната изолация, затова създадохме КППТ-та.“, посочи Борисов.

„Самосъзнанието, дисциплината, контролът е важен. Можеш да излъжеш, но лъжеш само себе си и ставаш преносител на зараза“, добави той.

„360 болници са в готовност, ако не дай Боже, има пандемия. Защо е тази паника? Сега, като започнем в края на месеца да изплащаме по 1000 лева заплатите, да не стане, че са малко. Като нация трябва да сме свити като юмрук, иначе няма как да успеем“, предупреди той.