„Възраждане“ готви мащабни протести срещу правителството, ако пусне Северна Македония в ЕС безусловно

0
110
Костадин Костадинов

Какво трябва да стане в Македония – да започнат да бият българи по улиците или да ги убиват, за да имаме реакция, попита Ангел Георгиев

„В момента наблюдаваме една истерична антибългарска политика, говорене, включително и от медиите, от най-висше ниво на политическия елит в Северна Македония спрямо България. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от „Възраждане“ Ангел Георгиев по повод последните събития в Северна Македония.

„Антибългарската реторика се засили многократно. Бяхме свидетели на преброяване на населението в РСМ, което е меко казано съмнително, защото едва 3500 души са се писали българи, а само хората с български паспорти са над 130 000, отделно 89 хиляди души в Македония не са декларирали своята етническа принадлежност. После Пендаровски отново продължи антибългарската реторика и каза, че Ванчо Михайлов бил нацист и хитлерист, нещо, което е абсолютна лъжа.

Ванчо Михайлов, освен че е един от най-големите български патриоти, който работи за създаване на независима Македония, той отказва на нацистите да създадат такава македонска държава, на която той самият да е лидер и предводител. Мотивът му е, че това ще доведе до кръвопролитие и тази държава ще бъде марионетна на нацистите, нещо което той не иска и ясно заявява, че няма нищо общо с тях“, посочи Георгиев.

Той даде пример и с откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля, където по думите му е имало провокатори със серия от лозунги, че българите са фашисти.

Георгиев поиска да узнае кога премиерът Кирил Петков и външният ни министър Теодора Генчовска ще изпратят официална дипломатическа нота до Република Северна Македония, „при положение че границата е премината неколкократно“.

„Какво трябва да стане в Македония? Да започнат да бият българи по улиците или да ги убиват, за да имаме реакция?! Налице е едно много неадекватно поведение от нашия дипломатически елит, който просто седи и наблюдава антибългарската истерия в Македония“, отбеляза още народният представител от „Възраждане“.

„Както чухме, премиерът Кирил Петков си е позволявал да води друга линия на политика, различна от официално приетата и установена, с цел РСМ да влезе възможно най-скоро в ЕС, нещо, което е равносилно на национално предателство и ние от „Възраждане“ категорично сме против това“, каза още Ангел Георгиев.

Депутатът предупреди, че ако това се случи, от „Възраждане“ ще организират мащабни протести, за да свалят правителството от власт.

„Подобна гавра с нашата история и историческата истина е тотално недопустима“, категоричен бе Георгиев./Tribune