Правната комисия прие да има машинно гласуване на всички избори без местните

0
19
Машина за гласуване

Избирателите ще имат избор – вот на машина или с бюлетина

С 11 гласа „за“, 9 „против“ и без „въздържал се“ Комисията по правни въпроси подкрепи предложението на управляващите от ГЕРБ за промени в изборното законодателство, свързани с машинното гласуване.

От партията внесоха законопроект, чиито текстове предвиждат всеки избирател сам да прецени дали да упражни правото си на вот на машина, или с хартиена бюлетина.

Машинно гласуване обаче няма да има на избори за кметове и общински съветници, а само за парламентарни, президентски и избори за европарламент.

Предвидено е още да има минимум едно устройство и то в секциите с не по-малко от 300 избиратели.

От ГЕРБ предлагат още в Изборния кодекс да бъде разписана и специална глава, предвиждащи смесена система при вота за Велико Народно събрание – 200 депутати да се избират пропорционално, а останалите 200 – мажоритарно.

Именно заради този текст Християн Митев от „Обединени патриоти“ обяви, че ще се въздържи при гласуването, но в впоследствие гласува „за“ промените. Според него патриотите имали и определени резерви спрямо самия машинен вот.

Очаквано опозицията от БСП се изказа критично за предложените промени. Според Крум Зарков законопроектът има скрити цели, сред които и „хвърляне на прах в очите на хората“.

ДПС също се обяви против новите текстове и отправи свои алтернативни предложения, които не бяха отхвърлени от мнозинството. От движението настояват да отпадне задължителното гласуване, както и да няма квадратче „не подкрепям никого“ в избирателната бюлетина. Според ДПС, чието предложение аргументира депутатът Хамид Хамид, трябва да се възстанови и старият ред за образуване на избирателни секции в чужбина, както и да отпадне принципът на уседналост.

От партията за пореден път предложиха да има и възможност за политическа агитация на майчин език с осигурен превод.