България загуби битката за пакета „Мобилност“

Депутатът Андрей Новаков: Ако допуснем това, значи в ЕП няма законност

0
266
България
Снимка: архив

Европейският парламент ще го приеме вероятно утре

Българските евродепутати отново не успяха да свалят отдневния ред на парламента гласуването на пакета „Мобилност“. Така той ще бъде гласуван утре, съобщава кореспондентът на „Клуб Зет“ в Брюксел Момчил Инджов.

При това председателстващият ще има възможността да групира измененията, гласувани вчера в Комисията по транспорт и туризъм. И те да бъдат приемани по групи ан блок, а не всяка поотделно. Техният брой последно се оказа около 1300.

Българският евродепутат Андрей Новаков поиска отлагане на вота. И изтъкна, че в противен случай ще се окаже, че в Европарламента няма законност.

Германецът Исмаил Ертуг се изказа от името на противниците на идеята за отлагане, които в крайна сметка надделяха.

Всичко това се случи на минисесията на ЕП в Брюксел, която се провежда днес и утре.

На 25 март, на предишната сесия в Страсбург, българските евродепутати пак не можаха да свалят пакета „Мобилност 1“ от дневния ред. Това обаче направи председателят на ЕП Антонио Таяни, като се оправда с големия брой изменения.

Но днес Таяни реши друго. Той остави гласуването за утре, но обяви, че измененията могат да бъдат подредени по усмотрения на председателстващия гласуването в групи според това дали са подобни. Парламентарният шеф се позова на член 174(8) о правилника за работа на ЕП.

За пети път се опитват да вкарат пакета за гласуване. Това никога не се е случвало в исторята на ЕП. Не е направена нито една стъпка за намиране на компромис“, каза Андрей Новаков.

Той произнесе обръщението си на английски език, за което си навлече подигравки от своя колега Николай Бареков.

Ако позволим отново това, ако пренебрегнем резултата от гласуванет в Комисията по транспорт, това значи, че в нашия парламент няма законност. Никой не може да обясни, че това е правилно“, допълни депутатът от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

На коренно различна позиция бе Исмаил Ертуг. Той е един от доклазчиците по пакета и неговото предложение, одобрено от комисията през януари, се смята от българските власти за най-неизгодно за страната ни.

Ясно си личи, че има възможност за компромис, който да се поеме от всички политически групи. Не е необходимо да се отлага. Искаме да работим за сектора на шофьорите в целия Европейски съюз“, заяви германският социалдемократ.