Президентът подписал указ за освобождаването на посланика с бентлито, когото сам номинирал за поста

0
334
Александър Парашкевов

Документът бил пратен на „Държавен вестник“, но не е публикуван

Още миналата седмица президентът Румен Радев е подписал указ за освобождаването на Александър Парашкевов от посланическия пост в Пакистан. Това съобщиха от пресслужбата му в отговор на въпрос на „24 часа“.

Според „Дондуков“ 2 указът е изпратен за обнародване в „Държавен вестник“, но не бе публикуван във вчерашния му брой. Изпълнението му е възложено на министъра на външните работи, допълниха от пресслужбата на държавния глава.

Парашкевов се разделя с поста само година след началото на мандата си в Пакистан. Военният лекар бе изпратен в Исламабад през 2019 г., като за поста бе номиниран от президента.

Отзоваването му е по предложение на правителството, след като във външното министерство е направена проверка по дело, което се води срещу Парашкевов в Пакистан. Събраните данни са изпратени и на главния прокурор.

Българският посланик се е замесил в схема за внос на луксозен автомобил в Пакистан, без за него да са платени мита и данъци. Той е поискал да му бъде разрешено да внесе луксозен автомобил „Бентли“ за нуждите му като посланик. Така колата е била освободена от данъци и мита, получила и дипломатически номер. Впоследствие обаче пакистанската полиция заловила местен гражданин да управлява автомобила с пълномощно от посланика, че я стопанисва.

Реално колата е била внесена за пакистанеца, но без да бъдат платени мита и данъци, освен това той я карал с дипломатически номер, обяснили пакистанците. Парашкевов опитал да се измъкне, като декларирал, че пакистанецът с бентлито работи в посолството. Заради дипломатическия скандал обаче е изтеглен от назначението.