Президентът Радев отказа да назначи Гешев за главен прокурор

0
609
Румен Радев Снимка: Дарик

Очаквам истинско, а не формално състезание на кандидати, каза той

Президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и върна решението за избора му на Висшия съдебен съвет/ВСС/. Това държавният глава съобщи в специално изявление пред медиите.

Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или връщам избора на нов главен прокурор. Въпреки това аз реших да направя изявление пред вас и желанието ми най-вече е да се обърна към членовете на ВСС, обясни държавният глава. „Винаги съм заявявал, че очаквам едно истинско, а не формално състезание за длъжността нов главен прокурор. Издигането на един кандидат лиши това съревнование от състезателен принцип. Това не подхожда на институцията главен прокурор. Подходът за издигането на един кандидат бе подкрепено и от изпълнителната власт. Министърът на правосъдието отказа да издигне кандидат за главен прокурор. Всичко това води до липса на алтернатива“, каза още президентът.

„Главният прокурор трябва да се ползва с широка обществена и гражданска подкрепа. На сайта на ВСС бяха публикувани само становища за подкрепа на държавни институции, включително МВР и ДАНС, и нямаше нито едно становище на гражданска организация. Така превес взе масираната подкрепа от държавните институции, без гражданските. Процесът по избор на главен прокурор трябва да създава доверие в обществото, а това не се случи. С тези мотиви и с правата, дадени ми от конституцията, връщам предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за нов главен прокурор“, завърши Радев.

Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор на 24 октомври 2019 г. , като „за“ кандидатурата му гласуваха 20 магистрати, „против“ бяха 4-ма. По конституция главният прокурор се назначава с указ на държавния глава. Той може да откаже да подпише указ само веднъж. При повторно направено предложение той е длъжен да назначи кандидата.

Членовете на ВСС, които гласуваха за избора на Гешев, вече заявиха, че ще гласуват отново за него и няма да стартират нова процедура.