Гешев: Рухна митът, че главният прокурор е недосегаем

0
279
Иван Гешев Снимка: 24 часа

Целта на прокуратурата е да покаже, че няма двойни стандарти, казва той

„Митът, че българският главен прокурор е недосегаем, рухна. Това беше ясно за всеки практикуващ юрист в областта на наказателното право и процес“, заяви главният прокурор Иван Гешев по повод скорошното решение на Конституционния съд (КС).

На 23 юли 2020 г. КС реши, че главният прокурор не може да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на прокурорите, които водят потенциално разследване срещу него. Решението бе по питане на правителството от края на миналата година.

Прокуратурата има две цели за 2020 година – борбата с битовата престъпност и корупцията по високите етажи. „Ако само преди шест месеца някой бе казал, че обвиняемият Васил Божков ще се издирва и ще се укрива в Дубай, това щеше да звучи като научна фантастика. Сега е ангажирана наказателна отговорност на олигарси, на заместник-министри, на кметове. Целта на прокуратурата е да покаже, че няма двойни стандарти“, каза Иван Гешев.

За инцидента със спирането на метрото от 20 юли 2020 г., за който са обвинени трима, единият от които е бившият депутат Минчо Спасов, Гешев заяви, че не може да говориш за върховенство на закона и да не го спазваш. „Правата на всеки български гражданин свършват там, където той започва да нарушава правата на другите“, допълни Иван Гешев.