Гешев: Забравете за независима прокуратура, ако тя излезе от съдебната власт

0
38
Иван Гешев

Политическият натиск ще е ежедневие, твърди главният прокурор

„Не виждам нищо юридическо в темата за дебата за конституционни промени. Той е политически. Прокуратурата е против това да бъде изведена от съдебната власт, защото тогава ще бъде част от изпълнителната. И тогава ще забравим за независима прокуратура – всеки прокурор ще бъде зависим и политическият натиск ще е ежедневие“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ, цитиран от „Дневник“, ден след като официално встъпи в длъжност. Помолен да коментира инициирания дебат за промени в Конституцията, Гешев каза, че не е чул рационални идеи и изобщо не е наясно какъв е предметът на този дебат

По думите му целта е да се въведе механизъм за отстраняване на главен прокурор, но според него става дума за конкретен главен прокурор, който не се харесва или не е удобен. Гешев направи сравнение със ситуацията в Националната следствена служба (НСлС) по времето на Иван Костов и каза, че тогава е започнал такъв дебат, тъй като Костов не харесвал тогавашния шеф на следствието Бойко Рашков.

„Политиците го направиха директор на НСлС и прекъснаха връзките с окръжните следствени служби. Окръжните следствия не комуникираха с Националната следствена служба. Все едно главнокомандващият на армията да може да командва не военните поделения, а само щаба си. Това ме рани смъртоносно в следствието. След това имаше и други проблеми, които почти доубиха следствието и заради това сега то е в толкова тежко състояние“, коментира Гешев. Той посочи, че за да се съвземе Националната следствена служба, има нужда от младши следователи и приемственост.

Според Иван Гешев за политиците е по-важен дебатът за новите промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) и въвеждане на механизъм за отчетност и възможност за разследване на главния прокурор, а за професионалната общност по-важни са промените в Наказателния кодекс.

„Решение на политиците, на Народното събрание и законодателната власт е какво да се прави с контрола на главния прокурор. Не се притеснявам, аз не съм престъпник и не смятам да върша престъпления“, каза Гешев и обясни, че за професионалистите по-важен е Наказателният кодекс, който регулира обществени отношения, които отдавна не съществуват и в същото време не регулира проблеми, които са на дневен ред. „Не може с въдица да се лови слон“, казала европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на Гешев по време на един от разговорите им в Брюксел, а Гешев обяснил, че в България не само, че това се прави, но и понякога се прави успешно.

Според Гешев не е вярно това, че главният прокурор не може да бъде разследван и срещу него не могат да се водят дела. Самият той каза, че е встъпил в длъжност с няколко висящи дела за клевета.

„Едно лице, което медиите наричате Крокодила, ми е завел дело в Софийския районен съд. Получих призовка за делото за клевета. Наел съм си адвокат, платил съм му хонорар. Аз се гордея с това – той е завел над 160 дела срещу магистрати, журналисти и др. Ето това е проблем. Къде са тези хора, които говорят за свобода на медиите?“, разказа Гешев.

Той каза, че има и друго дело, заведено от „гражданин, който носи транспаранти на „Правосъдие за всеки“. По думите на Гешев, срещу него са заведени и други дела, а основният „наплив“ бил, когато обявил, че е номиниран за главен прокурор. „Папката с доноси беше дебела. Подозирам, че съм изпуснал няколко десетки дела“, каза Гешев. С исковете, заведени срещу него, той аргументира тезата си, че главният прокурор може да бъде разследван.

„Не смятам да се променям. Правя неща, в които вярвам, и говоря неща, които мисля. Няма да се променя в посока, в която да не се харесвам. Но трябва да бъде ясно на българските граждани, че няма как да бъде харесван главният прокурор, аз не съм политик. Моята работа е да ръководя една структура, която осъществява репресия спрямо някои български граждани. Един кръг от хора задължително трябва да не ме харесват“, каза Гешев и обясни, че няма как да бъде харесван от разследвани лица, които вършат престъпления.

„Тези хора няма как да са доволни, ако са им запорирани активи за над 2 млрд., няма как да са щастливи. Това са естествени процеси, за мен е важно да работя за българските граждани. С ясното съзнание съм какво ще се случи и какво ще следва. Даже ми е интересно“, каза Гешев.

„Имаме много добри качества като нация, с които можем да се гордеем. Ситуацията не е чак толкова черна“, смята главният прокурор.

Запитан дали е човек на Цацаров, Борисов и Пеевски или е назначение на президента, Гешев заяви, че е назначение на колегите му прокурори, следователи и съдебни служители. „А това, което цитирате, е политика“, добави Гешев.

Той коментира предложението в НПК да бъде създадена фигура на „независим“ прокурор, който да се избира от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, да оглавява инспектората във Върховната касационна прокуратура и единствен да има правомощия да разследва главния прокурор. Предложенията бяха направени след критичните резолюции на Венецианската комисия и Комитета на министрите към Съвета на Европа и бяха приети на извънредно заседание на правителството.

„Това е един механизъм, който теоретично може да не се случи в рамките на нашия живот. Аз нямам притеснения какъвто и механизъм да приеме Народното събрание, защото не смятам да извършвам престъпление. И сега има такива механизми – главният прокурор може да бъде отстранен за уронване на престижа на съдебната власт, което е по-лесно и по-възможно“, каза Гешев.

По думите на главния прокурор през годините се е наложила политическата теза, че ръководителят на държавното обвинение е безконтролен и безотчетен, а българската държава и прокуратура не са били достатъчно активни.

„Главният прокурор носи отговорност като всеки един магистрат. Дали това е достатъчно е друга тема, но това, че не е безотчетен категорично не е вярно. След Нова година съм поканил едни от светилата на българското право да направят анализ и тогава ще излезем с нашето становище за промените в НПК. Дали ще сработи, който и да е механизъм, може да стане ясно едва когато мине време и бъде изпитан“, каза Гешев.

Той обясни, че вижда и добри идеи, но и потенциални проблеми в проекта за промени. „Трябва да съзнаваме, че това е законопроект, но мисля, че може да се стигне до едно разумно решение. Хората, които са против този механизъм, никога няма да са доволни, защото с тази тема се хранят – и като идеология, и буквално – хранят се с грантове“, посочи главният прокурор.

На въпрос как ще работи с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, след като Гешев вече е част от „тримата големи“ в съдебната власт, той подчерта, че е различен типаж и не го интересува дали някой го харесва или не. „Аз съм на определена позиция, целта ми е да си свърша работата, без да се влияя от емоции. Мога да работя с всеки, ако и той иска да работи с мен“, посочи Гешев, а след това обясни и че няма да има проблем в работата си с досегашния главен прокурор Сотир Цацаров, който в петък застава начело на антикорупционната комисия.

Гешев посочи, че Цацаров е изключително добър администратор и изрази увереност, че ще се справи с работата начело на КПКОНПИ. „Въпреки проблемите тази комисия не е толкова зле оставена. Факт е, че от антикорупционната комисия и прокуратурата са предявени искове за над 3 млрд. лв. и са запорирани над 2 млрд. лв. Това е изключително добър резултат за европейска държава. Има някои несъвършенства, но не може да искаш от едно дете да проходи на 6 месеца“, каза главният прокурор и посочи, че това е сравнително нова структура.

Гешев повтори отново тезата си, която заяви и пред журналисти веднага след като президента Румен Радев подписа указ за назначаването му – че главният прокурор не е пощенска кутия, която да приема всякакви сигнали от политически партии. „Главният прокурор може да препрати по съответния ред на компетентната прокуратура определен сигнал. Въпрос на уважение към институциите е да приемеш представител на политическата класа. Но аз ще им обяснявам, че не съм пощенска кутия. Част от това е и политически пиар на хората, които депозират сигнали. Това е част от тяхната работа, но не е част от моята работа“, обясни Гешев.

Той говори и за проблема с прекомерната натовареност на прокуратурите, като посочи, че този проблем е хроничен и е много сериозен. Според Гешев трябва много внимателно да се преоцени и системата за случайно разпределение на делата. Той даде пример със специализираната прокуратура, където обвинителите работят и на празници, и в събота и неделя. По думите на Гешев в Европа има силно развита система за стимули, които не са задължително финансови.

„При нас в прокуратурата, включително и в съда, може да работиш различно – в пъти по-малко и да получаваш еднакво възнаграждение. Това не е стимул за прогрес и развитие. Има един куп други проблеми, които са натрупани хронично и вече са станали част от мисленето“, коментира Гешев.

Според главния прокурор в някои малки населени места прокуратурата е част от статуквото, а в подобни градове всички се познават – прокурор, съдия, шеф на полицията и началниците на различни институции на местно ниво. Той обясни, че някои са се превърнали в местни „велможи“. „Това дори в личен план създава проблеми за функционирането на местните структури. Такива представители на прокуратурата участват в някакви самостоятелно обособени територии, в които всичко е предвидимо и ясно и невинаги е в полза на българските граждани. Ще се поставят конкретни задачи и цели пред съответните проблемни райони. Надявам се, че ще се променят. Един сериозен проблем на местно ниво е, че никой не вярва на институциите. Хората не правят разлика между съд и прокуратура. Знаят, че има полиция и други“, посочи Гешев.