Само в Breaking.bg: Как любимец на Корнелия Нинова прибира европейски пари в схема със сина си

На вниманието на ОЛАФ и прокуратурата

0
2775
нинова
Корнелия Нинова с любимеца си Сарандев.

Ние назначаваме комисията за европроекти, другите нямат шанс, обявява на кандитатите зам.-кмета на Гоце Делчев и областен шеф на БСП в Благоевград Валери Сарандев

Стефан Ташев

11 милиарда евро се крадат всяка година от управляващите. Крадат се европейските пари от всички фондове. Това повтаря като опорна точка водачката на евролистата на БСП Елена Йончева, която се преструва на „разследващ журналист“. Бих посъветвал Йончева и тези дето и пишат опорните точки първо да се вгледат в партията, която я издигна първо за народен представител, а сега и за евродепутат. И там може да „разследва“ много интересни неща как се крадат европейски пари. Предлагам й един сюжет.

Общината е Гоце Делчев, управлявана вече 24 години от БСП. Кмет шести мандат е Владимир Москов, а негов заместник Валери Сарандев. Според местните жители Сарандев е „сивият кардинал“ на общината и реално той я ръководи. В момента освен зам.-кмет на Гоце Делчев той е и лидер на Областния съвет на БСП в Благоевград. И любимец на Корнелия Нинова.

Завършилият Висшата школа на МВР Сарандев бе назначен за областен управител на Благоевград от уж независимият служебен кабинет на президента Румен Радев през януари 2017 година. Заради това той напуска председателският пост в МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово (Местна Инициативна Група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово) сдружение с нестопанска цел, бенефициент на ДФ „Земеделие“ с одобрена стратегия за прилагане на мерки за финансиране на кандидати с европейски субсидии. Сдружението е одобрено да финансира проекти на кандидати, регистрирани и упражняващи дейност на територията на трите общини – Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Именно това сдружение е обект на сюжета, описан по-долу, от който не е лошо да се позаинтересуват Европейската служба за борба с измамите-ОЛАФ и българската прокуратура.

нинова
Валери Сарандев

Преди няколко дни медиите публикуваха информация как Валери Сарандев се оказа собственик на четириетажен хотел в село Тешово, община Хаджидимово.

Нинова
Семейният хотел на Сарандеви.

Всъщност лускозният хотел „Алгеса“ е построен с европейски пари по Програмата за развитие на селските райони или станалата нарицателна програма „къщи за гости“. Собственик на хотела е едноименната фирма, със собственик синът на Сарандев Георги Валериев Сарандев. Управител е жена му Маргарита Сарандева, написа във Фейсбук бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. Проверка на Breaking.bg показа, че хотелът е финансиран с 200 019 лева от Програма за развитие на селските райони през програмния период 2007-2013 година. Субсидията е за „изграждане на семеен хотел“.

нинова
Субсидията от 200 000 лева за хотела е взета от семейната фирма на Сарандеви.

Хора от района обаче твърдят, че сградата не се ползва по предназначение, а като семейна къща от фамилията Сарандеви. В нея има назначени двама души персонал, които я поддържат и обслужват собствениците им, когато дойдат. Надявам се започналите проверки на всички къщи за гости и семейни хотели, построени с пари от еврофондове да стигнат и до хотела в Тешово.

Но да се върнем към Валери Сарандев в битието му на зам.-кмет на Гоце Делчев, лидер на областната организация на БСП и бивш, до 2017 година, председател на МИГ-Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово. На негово място в сдружението е назначена Марина Герова, Началник отдел „Обществени Поръчки“ в община Гоце Делчев, която е пряко подчинена на Валери Сарандев.

нинова
До януари 2017 Валери Сарандев е шеф на МИГ-Гоце Делчев, Гърмен Хаджидимово.

И тук сюжетът става много интересен. Кандидатите за европейски субсидии подават проектните си предложения през електронната система ИСУН2020, а МИГ назначава комисия за оценка на проектите, като двама оценители оценяват един и същи проект. Протоколът от оценката се изпраща на съответния Управляващ Орган (ДФЗ, ОПИК, ОПРЧР) и те дават становище за окончателното класиране на кандидатите.

Тези с най много точки получават финансиране, докато не се изчерпи финансовият ресурс по съответната процедура. През 2018 г МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово събира и разглежда за одобрение проекти по процедура BG16RFOP002-2.023 -„Технологично обновление и внедряване на стандарти в МСП“. Те се финансират от Оперативна програма „Иновации и конкуретноспособност 2014-2020 г“-ОПИК. Кандидатстването по процедурата е през септември 2018 г., а класирането е обявено на 04.01.2019 г. За субсидии могат да кандидатстват местни фирми, в добро финансово състояние. Какво се случва обаче ?

До кандидатстване са допуснати от МИГ 14 предложения.

Тогава на всички кандидати започна да се обажда лично Валери Сарандев. Той предлагаше да изберем определена фирма за консултант, която гарантира 100%, че нашият проект ще спечели субсидия. Ние назначаваме комисията, обясняваше той“, разказаха пред Breaking.bg участници в процедурата. Припомням, че председател на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово е Марина Герова, Началник отдел „Обществени Поръчки“ в община Гоце Делчев, която е пряко подчинена на Валери Сарандев – зам кмет на община Гоце Делчев и бивш председател на МИГ. Освен по телефона кандидати по процедурата са извикани от Валери Сарандев и представяни на Атанас Клинков от „Инскейл“ – консултантска фирма за разработване на проекти с европейско финансиране, където същия си партнира с Георги Сарандев – син на Валери Сарандев.

Отваряме малка скоба. Сарандев-младши и Атанас Клинков са назначени от правителството на Пламен Орешарски в Министерство на икономиката именно в програмата ОПИК. Освободени две години по-късно след идването на второто правителство на Борисов. И какво се оказва? Да спечелиш проект в Гоце Делчев и района трябва да минеш през зам.-кмета Сарандев, той назначава комисията, и през сина му като „консултант“, който гарантира 100% успех.

нинова
Декларация на Сарандев-младши за конфликт на интереси в Министерство на икономиката при Орешарски.

Разбира се, това партньорство остава неявно за властите, но гарантира успех на кандидатите по процедурата.

Нещо повече един от оценителите на проектните предложения – Милен Спасов е управляващ дружество от IT сектора, което според неофициална информация, с подставена фирма ще разработва и внедрява софтуерни продукти на кандидатите по процедурата, което само по себе си представлява допълнителен финансов стимул за оценителя и пряк конфликт на интереси.

Още преди обявяване на решението кои фирми получават средства и кои остават резерва, някои от кандидатите подават сигнали към ОПИК и Министерство на икономиката. Това става през октомври и ноември 2018 г. Те са за нередности по оценка на процедурата. Предупреждават за конфликт на интереси и търговия с влияние от страна на Сарандев, но от ОПИК не реагират. И о чудо! Обещаното от любимеца на Корнелия Нинова и областен лидер на БСП се случва. От осем одобрени фирми, на седем консултант е именно дружеството, препоръчано от зам.-кмета на Гоце Делчев. Сред тях една на общински съветник от БСП в града. Под чертата за европейски пари остава най-голямото предприятие в региона „Пирин пласт“, която осигурява работа на стотици хора. Явно фирмата е сбъркала с „консултанта“.

нинова
Спечелилите фирми

нинова

Гаранцията „ние назначаваме комисията, другите нямат шанс“ не е съвсем евтина, въпреки, че работи. Според запознати „консултантите“, сред които е и синът на зам.-кмета Сарандев взимат двойно повече от останалите фирми в бранша. Искат 10% от средствата по проекта и 6000 лева авансово. 

По груби сметки „консултантите“ около Сарандев са прибрали по 40 000 лева от проект, за седем одобрени. Вие си направете сметка за колко чисти пари става дума. Остава да видим дали на ОЛАФ, прокуратурата и Елена Йончева този сюжет ще им бъде интересен.