През 2019 г. сигналите за нарушения, свързани с местните избори, са с 900 по-малко в сравнение с 2015 г.

0
24
картини
Младен Маринов

Образувани са 95 дела и са задържани 60 човека по данни на МВР

Сигналите, които сме приели за първи и втори тур на местните избори през 2019 година, са 1644. Задържани са 60 души. В сравнение с изборите за местна власт през 2015 г. сигналите са били 2528. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Голяма част от сигналите бяха от компетентността на ЦИК или ОИК по места. Образувани са 95 досъдебни ипроизводства и са задържани 60 лица, срещу 75 през 2015 г. Това, което отчитаме като завишен показател, са съставените предупредителни протоколи по Закона за МВР. Когато сигналът бъде проверен и не са събрани достатъчно данни, и не е образувано досъдебно производство, се съставят предупредителни протоколи. 2019 г. те са 2348, през 2015 – 1662. Този показател влияе на превантивните мерки, които са предприети от МВР по обезпечаване на изборите“, допълни Маринов.

Той коментира и задържането на кмета на Несебър и двама общински съветници, които са обвинени в купуване на гласове. „Операцията в Несебър няма причинно-следствена връзка с промяната на ръководството на ОДМВР – Бургас. В случая с кмета на Несебър водеща роля има КПКОНПИ съвместно със Специлизираната прокуратура. Не мога да дам конкретика, защото това касае оперативни мероприятия. Мога да ви уверя“, отговори Младен Маринов на въпрос на депутата от НФСБ Валентин Касабов.

Народният представител от ГЕРБ Валентин Радев зададе въпрос към вътрешния министър относно кадровата ситуация в системата на МВР. Младен Младенов обясни, че и в момента има служители, които се обучават и текат конкурси за оперативни работници. „Мога да кажа, че тенденцията назначаване-напускане е обърната. За това има значение заплащането и новото оборудване, което се осигури от държавата. Постигнали сме баланс за кадровите нива. За началници винаги е имало желаещи. Там не сме имали проблеми“, отговори Маринов.