Делян Добрев: ПП ще са четвърта политическа сила, ще имат под 30 депутати

0
121
Делян Добрев Снимка: фейсбук

Предишното правителство работеше най-много за интересите на Русия, обяви той

Аз каня Кирил Петков на дебат от месец и нещо и все не идва. Бих се радвал да влезе в студиото сега и да говорим. Вчера бях в Хасково, но ако бях на дебата по БТВ вчера – щях да остана. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Хасково Делян Добрев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Той даде своята прогноза за развоя от изборите в неделя.

ГЕРБ ще са първа политическа сила. Продължаваме промяната категорично ще загубят в София. Те ще са четвърта политическа сила. Втори ще са от Възраждане. Трети ще станат ДПС. С тях и с Демократична България (ДБ) ще разговаряме. Надеждата ни е в ДБ, защото с тях имаме припокриване на приоритетите. ПП категорично са лява партия, но са евроатлантици. БСП ще бъдат в парламента“, посочи той.

Ще разговаряме с всички, ще направим всички възможни компромиси, за да има правителство. Най-добре е да се сформира стабилно евроатлантическо правителство с хоризонт от поне една година. Няма да излъчим 121 депутата – това е ясно на всички. ГЕРБ ще има 85-90 депутата, ПП ще имат под 30“, прогнозира Добрев.

Смятаме, че можем да се справим с кризата по-добре от всяка друга партия. Кризата вече е тук, тя се усеща по джоба на хората. Единствената причина да не сме още в рецесия се дължи на факта, че данните се обявяват по-късно. За последните три месеца на ПП имаме 3% спад на потреблението на електроенергия, имаме спад на консумацията на газ с 1/3“, обясни той.

В момента на нашата икономика ѝ е паднало кръвното и се намира в драматична ситуация, изрази се образно Добрев. „Ние сме се справяли с кризите и преди. Икономиката ни се нуждае от нещо тонизиращо, като кафе или кола. Един вид кафе са европейските фондове. Ще ускорим този процес, както и преди. Ние още не сме започнали усвояване на европейските фондове, които ни се полагат. Това се дължи на факта, че няма е стабилно правителство, което да оформи документите и да даде възможност на фирмите да усвояват средства. Ако Планът за възстановяване и устойчивост беше предаден навреме нямаше на нашата икономика да ѝ падне кръвното“, подчерта политикът.

Цената на уралският нефт падна в началото на войната в Украйна. В България обаче цената на горивата се повиши. Вече всички виждат, че цената на горивата в България не е пазарна. Бензинът у нас беше 3,50 лева без да има никакво основание за това. Правителството умишлено не искаше да вземе мерки срещу това. Ние сме единствената държава с море, до която се внася уралски нефт. Защо ПП лобираха за „Лукойл“ и продължават да взимат газ през посредници, се надявам един ден да установят компетентните институции. Българските потребители са източени с 3,5 млрд. лева през сметките на частната петролна компания Литаско. Когато ГЕРБ е управлявал горивата, те никога не докоснаха дори 3 лева. Това, което се вижда за данъчните складове, е че горивата са надписани с 1 лева. Стига сме се връщали назад. Дано не се появи отнякъде Кирил Петков“, коментира Делян Добрев.

Предишното правителство работеше най-много за интересите на Русия. По-важна е перспективата оттук нататък. Паднало е кръвното налягане на икономиката на България, изпаднала е в несвяст. Трябва да се намери някакъв консенсус в НС, за да има правителство, което да оцелее поне една година. Трябва по-дълъг хоризонт и ако в НС няма стабилна база, върху която да се избере стабилно правителство – по-добре да отиваме отново на избори. Правителство на малцинството е несериозно. Ние ще предложим партньорство на партиите с евроатлантическа ориентация“, категоричен е той.