Машинното гласуване падна на първо четене

0
32
избори
Снимка: архив

За“ отмяната му бяха 122 депутати, против 96

Депутатите отмениха на първо четена машинното гласуване. „За“ промените гласуваха 122 народни представители, „против“ бяха 96, а „въздържал се“ – 1. Измененията бяха внесени от ПГ на ГЕРБ и подписани от ПГ на „Обединени патриоти“. Текстовете предвиждат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори, а този вид гласуване да остане само за президентски и европейски вот.

Веднага след приемането на промените на първо четене от ГЕРБ направиха предложение срокът за тяхното гледане на второ четене да бъде намален на 3 дни. От БСП реагираха остро и обявиха, че така няма да има възможност за внасянето на предложения за други промени в Изборния кодекс, но управляващите гласуваха за своето предложение и така второто четене ще се състои до края на седмицата.

На 26 юни 2019 г. на заседание на Правна комисия след евровота председателят на ЦИК Стефка Стоева отчете, че увеличаването на броя на секциите с машинно гласуване вероятно ще доведе до увеличаване на несъответствията и грешките в протоколите на СИК, което при този вид избори може да повлияе на резултата.

Стоева отчете още, че 58 967 избиратели са гласували с машини, което е 7.59% от всички гласоподаватели Председателят на ЦИК уточни, че в секциите с машинно гласуване само 27.7% от избирателите са избрали да гласуват с машина, останалите 72.3% от избирателите са предпочели да гласуват с хартиена бюлетина.