Скандалът в МВР продължава: Наредиха на полицията да наблюдава тайно офиси и клубове на ГЕРБ и ДПС

0
5348
Петър Тодоров Снимка: Марица

В районните полицейски управления ще бъдат викани всички активисти, които работят в тях

Скандалът с подготвяните политически репресии на опоненти на президента Румен Радев, наредени вчера от главния секретар на МВР Петър Тодоров, продължава. Това съобщиха източници на Breakirng.bg в силовото министерство.

Тодоров е наредил „устно“ на директорите на служби, ОДМВР и СДВР подчинените им да наблюдават и събират информация за партийни офиси и клубове на ГЕРБ и ДПС в цялата страна. Наблюдението да бъде тайно, а събраната информация да се докладва лично на него. Според нареждането на Тодоров трябва да се наблюдават партийни активисти на двете формации, да се събират сведения за тях. А назначените на договори служители в тези офиси да бъдат привиквани в районните полицейски управления и „профилактирани“ с предупредителни протоколи по Закона за МВР. Те трябва да подписват прословутите декларации, че няма да се занимават с политика.

Вчера Агенция ПИК публикува скандалната заповед на Тодоров с указания за политически репресии и доносничество. Тя е изпратена до всички областни дирекции на ведомството и оперативните служби на ГДБОП нареждане да се събира информация за „публично известни или -политически ангажирани лица“, която да се докладва лично на него.

Всички шефове на съответните поделения на МВР в „устен порядък“, тоест, устна инструкция вниманието на събиращите информация да бъде фокусирано върху най-големите конкуренти на Румен Радев – проф. Атанас Герджиков, лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и издигнатия от Инициативен комитет и подкрепян от Демократична България Лозан Панов. Както и върху кандидатите за вицепрезидент, съответно полк. Невяна Митева, Искра Михайлова и Мария Касимова-Моасе.

Под лупа трябва да бъдат дебнати и техни привърженици.

При случаите, които биха предизвикали обществен интерес, както и такива, в които пряко или косвено са замесени публично известни или политически ангажирани лица, незабавно да ми се докладва лично от съответния директор, като за това да се уведомява и директора на ДПВО – МВР“, се казва в нареждането, подписано от Петър Тодоров. ДПВО е пресцентърът на МВР, който никога досега не се е занимавал със събиране на информация за политически лица. Заповедите на главния секретар на МВР не могат да учудят никого, защото Тодоров е бивш кадрови служител на Държавна сигурност, а преди това политически офицер от БНА.