Защо МВР скри за екстрадицията на Божков?

0
1876
МВР Снимка: архив

За първи път европеец е изгонен от ОАЕ след съдебно решение и то взето за два дни

Стефан Ташев

Защо МВР скри за екстрадицията на издирвания хазартен бос Васил Божков? Този въпрос изплува след публикацията на „Медиапул“, че хазартният бос, който се укриваше три години в Дубай от българските власти, всъщност е екстрадиран от емирствата, а не се е прибрал сам, каквито лакърдии се опитваше да разтяга защитата му.

Според източници на Breaking.bg властите в Обединените арабски емирства-ОАЕ са взели решение за екстрадиране на Божков от Дубай в съдебен процес, продължил само в рамките на два дни. Това е безпрецедентен случай в тази част на планетата и досега случай издирван от полицията европеец да бъде предаден от ОАЕ в историята няма.

Черепа е първият такъв. След като три години властите в емирствата не отговаряха на исканията на българската прокуратура и не изпълняваха молбите за правна помощ по отношение на хазартния бос, сега само за два дни от 21 до 23 август в съдебен процес е било решено Божков да бъде екстрадиран в България по искането на прокуратурата и обвинението към него за пране на пари, данъчни измами и незаконни печалби от хазарт.

На какво се дължи тази внезапна активност на властите в Дубай остава да гадаем.

Те са уведомили официално прокуратурата и МВР, че на 23 август 2023 година Черепа ще бъде екстрадиран у нас с полет на нискотарифна компания, който каца в София на 25 август в 15,30 часа на летище „София“.

Затова е бил уведомен лично зам.-главният секретар на МВР Живко Коцев, който реално изпълнява функциите на главен секретар, защото министърът е изолирал титуляра Петър Тодоров. Правителството поиска смяната на Тодоров, но президентът даде знаци, че няма да подпише искането. Същевременно в петък Тодоров изпрати разпореждане до всички директори на служби да следят какви заповеди издава вътрешният министър и политическото ръководство на МВР и да му докладват лично.

Двувластието в министерството вероятно е причината то да не информира обществеността, че Божков не се прибира като герой, какъвто се опитаха да го изкарат адвокатите му, а защото е екстрадиран от властите в Дубай.

Скандалът добива сериозни размери, защото голяма част от ръководния апарат на МВР е от времето на Рашков, който назначи жена от партията на Черепа за шеф на кабинета му, а бившият директор на полицията бе също от обкръжението на хазартния бос. Остава въпросът кой работи за Черепа в МВР?