Преизбраха проф. Герджиков за ректор на СУ „Св. Охридски“

0
17
Проф. Анастас Герджиков Снимка: 24 часа

Задълженията на университета към общината и НАП са изчистени. Средната брутна работна заплата във ВУЗ-а е 1713 лв., до 4 г. трябва да се увеличи с 60%

Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ преизбра за нов мандат досегашния ректор проф. Анастас Герджиков, който бе единствен кандидат за поста. „За“ бяха 254 от 318 участвали в гласуването, а вотът бе таен.

Мандатът на ректора е четири години, а една от целите пред новия ще бъде повишаване на качеството и по-голяма интернационализация на образованието и научните изследвания. Основно предизвикателство е намаляващият брой на завършващите средно образование, което още повече повишава необходимостта от привличане на чуждестранни студенти. През академичната 2015/2016 година бакалаврите и магистрите в университета са били 23 330, а сега са 20 616, или с 2 714.

В отчета си за изтеклия мандат, който също бе приет от събранието, проф. Герджиков обяви финансова стабилизация на Софийския университет и съобщи, че задълженията на университета към Столичната община и Националната агенция за приходите са изчистени. Ежегодният финансов дефицит е намален с половин милион лв. – от 4 млн. до 3.5 млн. лв. На заседанието бе потвърдено, че университетът няма главен мениджър от близо две години.

За три години средната брутна работна заплата се е увеличила с повече от 53 на сто – от 1119 на 1713 лв. В момента основната заплата на професорите е 1100 лв., на доцентите – 980 лв., на главните асистенти – 850 лв., а на асистентите – 820 лв. В началото на мандата преподавателите са били 1705, а сега са 1590. В програмата си за новия мандат ректорът обещава възнагражденията да бъдат увеличени чувствително, като цел е увеличение до 60 на сто.

По правилник от 2017 г. заседанията на Общото събрание са закрити, но днес бе взето решение на избора на ректора да бъдат допускани и хора, които не са членове на академичната общност, в т.ч. и медии.