Премиерът иска „веднага нови влакове“, за да ходят хората на море с тях

0
60
министър
Росен Желязков

До средата на юли подписват договора за концесия на летище София

До средата на юли се очаква да бъде подписан договорът за концесия на летище София.

Решението на Върховния административен съд е окончателно, това отваря възможността за подписване на договар и преходен период, в който се предава управлението на актива летище София. Това информира транспортният министър Росен Желязков колегите си на извънредното заседание на правителството днес.

Оператор е летище Мюнхен. Намерихме балансираната оферта, особено предвид предложенията за нарастване на трафик, за нарастване на пътникопоток след пандемията. Другият участник е един от най-големите световни фондове, които оперират с такива активи – „Щрабаг“ /Австрия/, обясни Желязков в отговор на въпрос от премиера Бойко Борисов.

Самата компания е изключително сериозна и това обуслови нашия избор, каза още министърът. Той посочи, че е имало тежка конкуренция за концесията с достойни оферти.

След подписване на договора трябва да бъде преведено първоначалното плащане, за да влезе той в сила. То е в размер на 550 млн. лв. без ДДС. Желязков напомни, че миналата година бяха разплатени задълженията на БДЖ в очакване и на това постъпление.

„Без да ги обвързваме двете, веднага нови влакове и локомотиви, по най-бързия начин да обновим железницата, за да могат хората да ползват най-доброто. Тогава вече можем да им кажем – слезте от колите, качете се на влака, ще отидете за 3 часа до Бургас, всичко е обновено“, коментира премиерът и нареди по най-бързия начин това да се случи.