Премиерът: Масово тестване не означава тестване на 7 милиона души

0
35
Снимка: архив
Снимка: фейсбук

PCR тестовете в момента са достатъчно и ще стигнат за местата, където има много заразени, увери Борисов

PCR тестовете в момента са достатъчно и ще стигнат за местата, където има много заразени. Това увери премиерът Бойко Борисов след като инспектира строителството на „Балкански поток“.

„Има методики, по които се прави масово тестване. Това не означава да се тестват 7 милиона българи. Статистиката ви показа, никой не може да скрие умрели. Тези, които са го прекарали и не са усетили, са щастливци“, каза още премиерът и добави, че за да сме сигурни, всеки ден трябва да се правят тестове.

Относно това, че за много хора Великден започна, заради предупрежденията, че засилват мерките на КПП-тата, премиерът заяви, че той не е пъдар. Той предупреди, че няма какво да се направи, като така има много голяма вероятност да се разнесат огнищата, с което се рискува да бъдат заразени родителите. „Никой не е надхитрил мен или полицията“.

„Днес има рекорд в САЩ, хиляди души са умрели. Рекорд има и във Франция. Не съм пъдар, говоря на хора, които да проявят разум. Те не бягат от мен. Като си заразят родителите и като стане както в другите държави, тогава ще ми задавате въпроси. Всяка дума ни започва с „Умоляваме ви“. Има закон. Който го хванат, ще го накажат, но това е „след дъжд, качулка“. Нали целта ни е да се запазим живи? Другото ще го насмогнем, стараем се много“, заяви Борисов.

„Казах на щаба да не дават за пример други държави, защото ги прокълнават. Дадоха за пример Сингапур, за два-три дни ги разсипа. Какво не сме направили да ви предпазим? Всичко това го правим за добро“, каза премиерът, според когото повечето от европейските му колеги правят „успокояваща терапия на народа“

„Излизат и казват, че след 2 седмици ще отворят магазините. Може и това да е по-правилно, но за мен не е честно. Няма лекарство, няма ваксина, няма никакъв начин светът да знае какво ще прави. За това почнаха световните лидери да се оглеждат един друг“, каза премиерът Борисов. Той сподели, че всяка сутрин се надява ген. Мутафчийски да му съобщи, че мерките могат да бъдат отхлабени и да пуснат хората. По думите му положението с приходните финанси в бюджета е тревожно.