Премиерът: Много българи се връщат от чужбина да работят тук – има такава държава

0
164
Премиерът тества новата автомобилна технология.

Борисов се шегува с името на партията на Слави Трифонов при откриването на инженерингов център на „Бош“ в София

Много българи, които работят в чужбина, започват да се връщат по родните си места. Казаха ми, че 20-30 човека са се върнали да работят в този център. Усилията дават своите резултати – център след център, висококвалифицирани работни места и българи, връщащи се заради добрите вече възнаграждения и прекрасното място за живот, каквото е България. А и това, че българка беше избрана за шеф на Международния валутен фонд,  също е признание за България и за това, което сме правили през годините. Ако мислите, че това се постига лесно? Това се прави само когато има такава държава, заяви министър-председателят при откриването на инженерингов център на „Бош“ в София. Борисов очевидно се пошегува с името на партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“.

Тук бяха казарми. Аз служех в Плевен, но президентът Плевнелиев ме доведе тук и видяхте на това затънтено място какво е изградено – прави се наука, правят се велики неща и продължават да се изграждат,  посочи Борисов.

Винаги съм казвал, че България трябва да се гордее с талантите си за писане на софтуер. Българският мозък е такъв – иновативен. Неслучайно Джон Атанасов първи се е сетил да програмира компютъра. Този център ще работи много години напред и ще създава най-високотехнологичен продукт. Неслучайно новият председател на Европейската комисия ни определи един прекрасен ресор. По-добър ресор ние не бихме искали. Това е бъдещето –  образование, култура, спорт, иновации, „Еразъм“, университети, каза премиерът.

Той коментира и ситуацията с германския автомобилен концерн „Фолксваген“. Ние имаме само една слабост – че спазваме европейските правила. Всичко, което беше необходимо, сторихме, подчерта Бойко Борисов.

Министър-председателят тества нова технология за автомобили. При нея колата е снабдена със специални сензори, които спират колата при внезапно препятствие на пътя.  Системата позволява автомобилът да се управлява без намеса на шофьора. „Производството вече стартира. Най-важното е, че алгоритмите, софтуерът и компонентите се правят в България“, подчерта той.