Премиерът на Финландия предлага 4-дневна работна седмица

0
52
Сана Марин

Сана Марин иска и по-къс работен ден – 6 часа

Новият министър-председател на Финландия Сана Марин предлага да се въведе 4-дневна работна седмица с 6-часови работни дни. Според нея гъвкавият график ще позволи на работещите да прекарват повече време със семействата си. Марин смята също, че това би повишило и производителността на труда, съобщава Daily Mail.

„Вярвам, че хората заслужават да прекарват повече време със семействата си и любимите хора. Важно е работещите да не забравят и хобитата си, както и другите аспекти от живота извън работата“, каза Сана Марин. Предложението на най-младият министър-председател бе приветствано от министъра на образованието Ли Андерсон.

През 2015 г. в съседна Швеция експериментално беше въведен 6-часовия работен ден. Резултатите показаха, че служителите са по-щастливи и по-продуктивни. През ноември Microsoft в Япония предприе смел ход в опит да подобри баланса между професионалния и личния живот, като въведе тридневен уикенд за своите служители. Резултатите сочат, че след предприемането на мярката производителността е скочила с цели 39.9%.

Преди повече от половин година консултантска компания от Русе експериментира, като въведе четиридневна работна седмица, запазвайки заплатите и бонусите на служителите си. Когато през юли 2019 г. Петър Петев решава служителите му в офисите в Русе и Бургас да почиват с един ден повече през седмицата, не е много сигурен за резултата. След повече от шест месеца обаче той заявява, че ползите от 4-дневната работна седмица са безспорни.