Премиерът: Няма по-добро място от Европейския съюз, макар че военизираните държави се справят по-добре в криза

0
138
Бойко Борисов Снимка: архив

Нашата икономика е тясно свързана с тази на Австрия и Германия. Без да заработи производството им, няма как да тръгнат нещата и при нас, коментира Борисов

Няма по-добро място от Европейския съюз, няма по-добра и демократична организация, затова и няма смъртно наказание. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос относно вълната от евроскептицизъм в разгара на пандемията от коронавирус.

Европейският съюз е създаден на базата на свободните хора, на демокрацията, на правата и свободите. И когато такава голяма свобода е дадена, командно-административният подход много трудно сработва, посочи Борисов и добави, че в ЕС всеки има мнение.

Европейската комисия е създадена да работи при координация в нормални условия, сега, изведнъж тя трябваше да мине и да работи като НАТО, като щаб и може би тук трябваше да се помисли в тази посока, защото военизираните държави по-добре се справят в такива моменти.

Ако имахме общо европейско здравеопазване, щяхме да се справим много по-бързо. Говори ли сме за общоевропейска отбрана, ама само си говорим, коментира още премиерът и уточни, че до подобни решения досега не се е стигнало не защото ЕК е лоша, а защото всяка една държава-членка се води от своите вътрешнополитически проблеми.

Както президентът Радев казва – едни са производители, други са продавачи, посочи Борисов. ЕК и Урсула фон дер Лайен правят максимума, но те още веднъж са доказателство, че когато оставиш цели икономики, цели индустрии заради печалбата да отидат в други континенти и не се подсигуриш за подобни ситуации, мисля, че като поука, като урок ще бъде изваден и повече няма така да ни изненада, каза Борисов.

Нашата икономика е тясно свързана с тази на Австрия и Германия. Без да заработи производството им, няма как да тръгнат нещата и при нас. Особено в автомобилния бранш, машиностроенето. Глобално трябва да се реши въпросът с коронавируса.