Премиерът проверява пречиствателната станция в Перник

0
21
Снимка и видео: фейсбук

Един ден така трябва да се отнасяте и с нашите кметове, заръча Борисов на кмета от БСП Станислав Владимиров

Премиерът Бойко Борисов и министрите продължават с обиколката, като проверяват ремонта на пречиствателната и помпената станция за питейна вода в Перник, която се намира в близост до ТЕЦ Перник.

По време на посещението стана ясно, че ще са нужни още около 2 млн. лева за довършването. Парите ще са нужни за ламели, които са вид механичен филтър, за да пречистват по-голям дебит вода, както и тръба с ревизионна шахта и кран, където ще има дебитомер. Така обектът да се свърже със старата пречиствателна станция. На премиера беше показана и командната зала с пълна автоматика, съобщава „Монитор“.

Всъщност само преди година Перник беше пред водна криза и множество аварии на ВиК мрежата. Започна дори и изграждането на нов утаител на пречиствателната станция, което тогава трябваше да гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир „Студена”.

Преди са пускали 2,5 млн. куб. м. вода към града и не е стигала до всички, докладва кметът Станислав Владимиров. Сега градът се справя с 1,2 – 1,3 млн куб. м. вода на месец.  На денонощие средният разход от 750 литра в секунда е паднал под 500. С 1/3 е спаднал разходът на водата, след смяната на главния водопровод.

Нанков поясни, че авариите на ден са било по 7-8. От думите му стана ясно, че парите, нужни за довършването на пречиствателната станция, ще дойдат от ВиК холдинга. „Не може да ги оставим. Да не стане после – пуснаха водата, но не е най-хубавата“, каза на свой ред премиерът Борисов. И се пошегува: „Тук водата трябва да е най-хубавата, опозицията да пие най-хубавата“. Причината е фактът, че кметът Владимиров е от БСП.

„Един ден така трябва да се отнасяте и с нашите кметове“, заръча Борисов на Владимиров.

Той пък поясни, че са подменили 60 км водопровод в града. Отделно тази година ще подменят още 20-30 км в селата около града, като за целта ще ползват собствени средства и помощ  от МРРБ. След месец и половина ще започне разчистването и укрепването на дигите на река Струма. Следващит четвъртък пък ще бъдат отпуснати пари от МС за водопровода в Драгичево.

Нанков поясни, че до 10 дни започват и вторият етап на ремонта на входа на Перник.