Прокуратурата: Досега не са разкрити престъпления в Дома за хора с деменция в Горско Косово

0
13
прокуратурата
Снимка: архив

Проверката започна на 3 януари след сигнал за висока смъртност там от обмудсмана Диана Ковачева

Към момента не са образувани досъдебни производства за умишлени или непредпазливи действия на длъжностни лица, които да имат каквато и да било връзка със смъртта на 24 жени и мъже през миналата година в дома за хора с деменция в село Горско Косово. Това заяви за БНР окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов.

Проверката започна на 3 януари след сигнал от обмудсмана Диана Ковачева. Тя алармира за лоши санитарно-битови условия и за високата смъртност в дома в Горско Косово.

Проверката на Окръжната прокуратура във Велико Търново продължава, въпреки че междинните данни на МВР сочат, че няма извършени престъпления. Изчакват се докладите от проверките в дома на Регионалната здравна инспекция и на Инспектората на Агенцията за социално подпомагане, поясни прокурор Христов. Той подчерта, че при най-малките съмнения за смъртта на някой от настанените, може да се стигне до ексхумация.

Според сигнала на омбудсмана Ковачева през 2019 година са починали повече от 1/3 от 57-те обитатели в приюта край Сухиндол. Изяснява се кога е постъпил всеки, който впоследствие е починал, с каква диагноза, каква е средната продължителност на престой в социалното заведение, в какво състояние е бил, от какво е умрял.

Заедно с обвинителите в сградата на дома влязоха представители на полицията, агенцията за социално подпомагане, регионалната здравна инспекция.

„Ще търсим начин да се изгради център от семеен тип, където хората да бъдат гледани при по-добри условия, ще трябват поне 2 млн. лв. европейско или държавно финансиране“, коментира кметът на Сухиндол Пламен Чернев.

Домът е на 30 г. и се помещава в бивше училище. Не е по силите на общинския бюджет на Сухиндол да извърши подобна модернизация и разширение и да осигури стаи с по 2 легла и със самостоятелен санитарен възел, обориха нападките от управата на дома. Високата смъртност в дома те обясняват с тежкото здравословно състояние на пациентите си.

Само преди ден друг Дом за хора с деменция, намиращ се в Пловдив, се оказа под прицела на прокуратурата. Нова телевизия показа близки на настанени болни, които свидетелстват за синини по тялото на своите родители и за това, че настанените се заключват. Служител в центъра, пожелал да остане анонимен, е направил и видеозаписи, на които се чува грубото отношение към болните, включително и закани към тях. Той свидетелства и че болните са заключвани за дълго време като наказание, а понякога и през нощта. Твърди се, че са държани и гладни.