Прокуратурата: Министър Димитров лично да провери в 15-дневен срок ТЕЦ „Бобов дол“

0
33
Емил Димитров

Трябва да докладва какви отпадъци гори и има ли филтри

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров в 15-дневен срок лично да извърши проверка и да представи доклад за дейността на ТЕЦ „Бобов дол“.

Това се налага предвид голямата обществена значимост на проблема, свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията, информира пресслужбата на прокуратурата.

Възлагането на проверката е и с оглед постъпилите по служебен път резултати от извършена на 30 март 2020 г. от РИОСВ-Перник проверка на ТЕЦ „Бобов дол“, разпоредена от Районна прокуратура – Дупница във връзка с информациите за възобновяване горенето на отпадъци.

Министърът на околната среда и водите следва лично да провери и да докладва:

– изпълнени ли са изискуемите условия за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и дали в инсталациите на същия се горят само и единствено такива съобразно издаденото комплексно разрешително;

– монтирано ли е предвиденото в комплексното разрешително оборудване /пречиствателни съоръжения – филтри , автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания и т.н./;

– съответства ли фактическото състояние на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД на всички условия залегнали в комплексното разрешително.