Прокуратурата нареди проверка за аварията в шламохранилището на „Топлофикация – Перник“

0
8
Снимка: БНР

Тя трябва да изясни с участието на 3 министерства и КЕВР причината за изпускането на отпадни води

Окръжната прокуратура в Перник се самосезира, за да изясни фактическата обстановка във връзка с аварията в шламохранилището на „Топлофикация – Перник“.

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министъра на околната среда и водите Емил Димитров и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов да се създаде незабавна организация за извършване на спешна проверка въз основа на акта на Окръжната прокуратура.

Действията на прокуратурите са свързани с пропуска на вода от дигата на шламохранилището на топлофикационното дружество в Перник на 7 май, след което се стигна до евакуация на живущите в района, съобщиха от прокуратурата.

Проверката трябва да установи причините за аварията, допуснато ли е нарушаване на правилата за експлоатация на съоръжението и на извършените строителни дейности, и да предприеме действие по санкциониране на виновните лица.

Прокуратурата изисква от компетентните органи да вземат и незабавни мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях с цел опазване на околната среда и гарантиране на нормален безопасен живот на хората.

Доклад с резултатите от извършената проверка следва да бъдат изпратени на ВАП и на Окръжната прокуратура в най-кратък срок.