Полицаи крили 1.5 г. от прокуратурата преписка срещу Георги Семерджиев

0
86
Георги Семерджиев

Случаят е от 19 декември 2020 г.

Полицаи от Пето РПУ в София са крили 1.5 г. преписка срещу Георги Семерджиев, който уби при катастрофа две момичета в София.

На 15 юли малко преди 17 часа служители на 5 РУ при СДВР докладваха в Софийската районна прокуратура преписка за евентуално извършено от Георги Семерджиев престъпление преди година и половина, съобщават от прокуратурата.

Полицейската преписка е за това, че на 19.12.2020 г. срещу него е съставен акт за установяване на административно нарушение за управление на автомобил без съответното свидетелство за управление на МПС. Едва през юли 2022 година при решаването й служителите на отдел „Пътна полиция“ – СДВР (ОПП-СДВР) установяват, че са налице данни за извършено престъпление от Семерджиев и я докладват на СРП.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверка, в която следва да се установи на какво се дължи забавянето от година и половина на доклада на образуваната полицейска преписка пред СРП.

В хода на извършената проверка е установено, че през януари 2021 г. от ОПП-СДВР е изготвено наказателно постановление спрямо Семерджииев, което не му е връчено. Не е уведомено друго отделение на МВР, нито компетентната прокуратура. От приложената справка става ясно, че материалите са деловодно изведени от ОПП-СДВР чак на 6 юли.

Установен е и аналогичен случай с невръчено наказателно постановление спрямо Семерджиев и през 2010 г.

Наблюдаващият прокурор е дал указания да се установи кой служител е държал документите, как го е направил и защо са били в ОПП-СДВР, а не са връчени на Семерджиев и не са били уведомени други отдели на МВР и прокуратурата, както и какви действия са предприети или не са предприети във връзка с това.