Прокуратурата нареди проверка на още една фирма, свързана с Божков

0
131
Васил Божков Снимка: 24 часа

Обвинението пита и кмета на София какви мерки е предприела общината за съхраняване на целостта на локомотивно-вагонния завод в града

Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска проверка на още една фирма, свързана с Васил Божков.

От държавното обвнинение са сезирали министъра на транспорта за финансово-икономическото положение на „БДЖ-Трансимпекс“ АД, която е свързана именно с Божков, които вече има повдигнати 18 обвинения.

Междувременно ВАП е сезирала и кмета на София за състоянието на локомотивно-вагонния завод в столицата, по-известен като ЖП завода зад Централна гара.

Образувана е преписка по информация в медиите за разрушаване на вагонния завод зад Централна гара, свързана и с „БДЖ-Трансимпекс“ АД. Според представените данни капиталът на дружеството се разпределя между „БДЖ“ АД – 35% и „Трансимпекс“ ЕАД – 65 %. Държавата участва със застроен терен с площ 49 217 кв.м. и 33 сгради с обща застроена площ от 28 616 кв.м., както и машини, оборудване, транспортни средства, стопански инвентар и програмни продукти.

ВАП възлага на транспортното министерство проверка относно изпълнение на задължението за представяне на тримесечните и годишните отчети за финансовото и икономическото състояние на дружеството, за съществуващите проблеми и мерки за тяхното решаване. В обхвата на проверката се включва и изискване на информация, касаеща конкретни мерки, предприети по сведенията от отчетите – формулиране на указания и контрол за изпълнението им, сезиране на други компетентни административни органи по поставените въпроси, съдействие по правни или фактически въпроси и т.н.

Изискани са и сведения за изпълнението на задължението от представителите на държавата в органите на управление и контрол в дружеството да изготвят бизнес програма на дружеството.

ВАП изисква от кмета на София да предостави информация какви действия, съобразно изискванията на закона, е предприела Столична община за съхраняване на целостта на локомотивно-вагонния завод в София.