Прокуратурата: На плаж „Русалка“ се събират по 6 лв. на човек за достъп

0
31
Плаж "Русалка" Снимка: Почивка.бг

Това установила проверка на Министерството на туризма. На концесионера ще бъде наложена глоба

На плажовете „Русалка“ продължават да се събират такси от 6 лв. на човек за достъп, става ясно от съобщение на прокуратурата. Това установила проверка на Министерството на туризма, възложена от прокуратурата, която се е самосезирала от медии, цитиращи кмета на Каварна.

Ето какво информират от Върховната административна прокуратура /ВАП/:

През 2019 г. ВАП се самосезира по информация в средства за масово осведомяване за ограничаване на достъпа до морски плажове „Русалка – бейби плаж“, „Русалка – централен“ и „Русалка – каяк“.

Установено е нарушение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, изразяващо се в ограничаване на правото на гражданите на свободен и безплатен достъп до морските плажове.

На нарушителя – търговско дружество, е наложена имуществена санкция в размер на 5000 лв. с наказателно постановление от 15.04.2020 г.

В началото на август 2020 г. въз основа на нови данни от средство за масово осведомяване с източник кметът на община Каварна ВАП отново ангажира министъра на туризма с оглед реализиране на мерки за недопускане в нарушение на закона на ограничаване правото на гражданите на свободен и безплатен достъп до морските плажове или определяне такси за това.

Понастоящем ВАП е информирана от министъра, че е установено, че за моторни превозни средства достъпът е ограничен чрез бариера, като за същите се събира такса за ползване на паркинг.

За достигането до посочените морски плажове обаче се изисква заплащане на т. нар. „гривни” срещу 6 лв. за бройка и едва тогава гражданите се допускат към плажовете.

В рамките на комплекса е поставена табела, от чийто текст се разбира, че срещу куверт на стойност 6 лв. на човек на посетителите се предоставя ползването на цялата алейна инфраструктура на селището и ползването без допълнително заплащане на плажни принадлежности.

За извършената проверка длъжностните лица от Министерството на туризма са съставили констативен протокол, към който е приложен снимков материал и касовия бон от заплатените такси за „гривни“.

С оглед установеното ВАП е уведомена, че Министерството на туризма в най-кратки срокове ще предприеме действия по ангажиране на административно-наказателна отговорност спрямо същото търговско дружество за ограничаване на безплатния достъп на гражданите до морски плажове „Русалка-бейби плаж“, „Русалка-централен“ и „Русалка-каяк“, както и по отношение поставянето на плажни принадлежности на неохраняеми морски плажове без право на това.

От ВАП искат допълнителна информация в последната насока от министъра на туризма.