Прокуратурата разкри защо дебне Радев: В разговори на президента с шефа на ВВС по повод проверка на КПКОНПИ на Десислава Радева има данни за престъпления

0
590
Румен Радев Снимка: Дарик

Делото е на спецпрокуратурата

Прокуратурата разпространи подробна информация за мотивите, с които главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд да разтълкува съдържанието на чл. 103 от Конституцията – норма, отнасяща се до имунитета на президента и вицепрезидента.

„В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства, експлоатирани от ДАНС спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц. Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му.

Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д. Р.“, съобщават от прокуратурата,

Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.