Прокуратурата: Ще представим доказателства как Васил Божков и Цветан Василев си партнират с политици и журналисти, за да защитят откраднатото от народа

0
271
Сийка Милева

Използват протестите, за да се спасят от съд, казва говорителят на главния прокурор Сийка Милева

„Спецпрокуратурата ще представи доказателства, които ще покажат как обвинеми, действащи политици и журналисти действат в синхрон срещу правосъдната система с ясното съзнание, че само така могат да си гарантират недосегаемост. Обществеността има право да знае как Васил Божков и Цветан Василев си партнират с „честни“ политици и „свободни“ журналисти. Когато разбере истината, всеки гражданин ще избере на чия страна да застане – на извършителите на престъпления или на страната на закона. Изборът, пред който е изправено цялото общество, е или да възродим държавата, осигурявайки върховенството на закона, или да се подадем на натиск и да позволим грабежът да продължи“, каза на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Ще си отговорите на въпроса преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо влияние. Ще станете свидетели как обвиняеми си партнират с журналисти, с политици, за да защитят откраднатото от народа. Гражданите трябва да са наясно, че кампанията срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони, дори милиарди левове. Прокуратурата подкрепя правото на всички да изразят с мирни средства своите възгледи за по-добър живот. Правото на граждански протести е сред основните принципи на демокрациите“, посочи Милева.

По думите й има доказателства как използвайки справедливите искания на по-голямата част от протестиращите, обвиняеми лица, формирали чувството на недосегаемост, използват протестите, за да попречат на работата на прокуратурата и да предотвратят изправянето им пред съда.

„Прокуратурата ще продължи докрай борбата за справедливостта, която очакват българите над 30 г. Няма да се откажем и да оставим да бъдем сплашени. Оттук нататък отговор дължат другите власти. Ние ще разследваме действащи управляващи, членове на правителството, уличени в престъпления, представители в администрацията на президента. Законодателят е този, който трябва да създаде адекватно законодателство в съответствие с добрите европейски практики за борба с корупцията“, каза още Сийка Милева.

Тя посочи, че прокуратурата очаква и отговор от президента.

„Чакаме и отговор от президента как концепцията за прокурорски рекет и мафия в прокуратурата кореспондират с доказателствата, посочени открито днес за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се през последните дни. Прокуратурата е твърдо решена да не поставя никой над закона“, заключи Милева.