Професори към Радев: Предизборната кампания е по-добре да се провежда през социалните мрежи

0
120
президент
Снимка: архив

Изборната администрация трябва да бъде ваксинирана преди вота, предлагат те

Не трябва да се допускат събирания на много хора по време на предизборната кампания и е по-добре тя да се провежда през социалните мрежи. Също така изборната администрация трябва да бъде ваксинирана преди вота. Около това мнение се обединиха проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Андрей Чорбанов и д-р Александър Симидчиев по време на консултациите с президента за провеждането на избори в епидемична обстановка, съобщи Дарикнюз.

Специалистите са на мнение, че не трябва да се променя имунизационният ред и да се увеличава периодът между поставянето на първата и втората доза от ваксината срещу коронавирус на повече от 3 седмици.

Притеснява ме като вирусолог, че ако се смени срокът между двете дози за „Модерна“, „АстраЗенека“ и „БионТех“, никой не знае дали до четвъртата или до шестата седмица няма да има опасност от ново заразяване, допълни тя. Още не знаем колко точно е защитата след трите седмици от първата доза, каза още проф. Аргирова.

По думите й за изборите трябва да се създаде ред за гласуването на карантинираните. Но ако това става с мобилни урни, в домовете на хората, а и в болниците, там не трябва да се допускат неимунизирани служители. Според проф. Аргирова изборният процес трябва да се проведе изцяло в интернет.

„Едва ли ще се допуснат митинги и концерти, не допускам, че това ще бъде разрешено. Не смятам, че гласуването е нещо по-различно от пазаруване в магазин“, коментира проф. Андрей Чорбанов.

Той обясни, че българската ваксина чака одобрение за старт на предклинични изпитания.

Трябва да се види кои са най-рисковите звена в самия изборен процес и те да бъдат ваксинирани, но е необходимо те да бъдат имунизирани близо 40 дни по-рано, за да изградят имунитет, предложи д-р Александър Симидчиев.

По думите му от медицинска гледна точка не е полезно хората да имат безкраен избор на ваксина, която да си поставят, защото това ще доведе до логистични затруднения. Различните ваксини ще дойдат по различно време и се съхраняват по различен начин, обясни д-р Симидчиев.

Според него, колкото по-бързо се ваксинира населението, толкова по-бързо заразата ще бъде овладяна и ще се намали вероятността от появата на нови мутации.