Проф. Ангелов: Масовата ваксинация може да бъде възобновена още в четвъртък

0
30
Проф. Костадин Ангелов

Дотогава ще има решение на Европейската агенция по лекарствата във връзка с безопасността на ваксината на AstraZeneca

„В сряда или най-късно в четвъртък се очаква решение на Европейската агенция по лекарствата във връзка с безопасността на ваксината на AstraZeneca. При положително становище за препарата ще можем да възобновим прилагането му още в четвъртък“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти в Кърджали.

По думите му в областта има скрита заболеваемост. „Има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост. Тоест, някои от пациентите не се изследват по различни причини. МБАЛ – Кърджали, има 340 легла, 116 са за пациенти с COVID-19. От тях 94 са заети. Винаги 16 легла държим за резерв, като той се създава в момента, в който останат по-малко от 10 свободни легла. Интензивните легла са 10, като три са заети. Има възможност за 25 реанимационни легла. В лечебното заведение работят 617 души, 120 са ваксинирани. За миналата година положителните колеги са били 75, а за тази 16. Ясен е ефектът от ваксините”, коментира Ангелов. По думите му ситуацията в областта е стабилна и няма недостиг на медикаменти.

„Ако гледаме числата, нещата изглеждат близки до ситуацията през октомври и ноември. Колегите в болниците обаче са спокойни, няма го този страх от есента, защото вече сме много по-подготвени и оборудвани. Не се усеща този натиск върху здравната ни система. В София за последното денонощие имаме 420 повиквания, от които половината са за пациенти с коронавирус“, каза още здравният министър. Той допълни, че утре ще бъде проведена среща с директорите на болници в столицата, с директора на РЗИ и със столичния кмет, за да решат дали ще има ново затягане на мерките. Ангелов бе категоричен, че локалният подход е най-правилен и справедлив.

На брифинга стана ясно още, че заболеваемостта не е единственият показател, който следят властите. „Много е важно какво е репродуктивното число при вируса. То не се качва засега. Положителните проби са около 18%”, заяви Ангелов.

Министърът на здравеопазването коментира и проблема с липсата на ваксини у нас.

„От няколко дни се коментира, че България е сключила договор само за две ваксини – AstraZeneca и Sanofi. В това твърдение има две лъжи. Първата е, че страната ни е сключила договори. Те се сключват от ЕК, а не от България. Втората е, че имаме договор само за двете ваксини, които споменах. Няма как това да е така и в същото време да пристигат ваксини на Pfizer и Moderna”, категоричен е проф. Ангелов. За да постигнем колективен имунитет, 60-70% от активните български граждани трябва да се ваксинират, уточни здравният министър.