Проф. Ангелов: Ще дадем пари за българска ваксина, ако имаме всички данни и документи за нея

0
53
Снимка: pixabay

Според министъра информацията за препарата е изключително противоречива

Министерството на здравеопазването би финансирало българска ваксина, ако има всички данни и документации за нея. Това каза по време на петъчния парламентарен контрол здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По отношение на българската ваксина не бих си позволил да коментирам. Информацията, която се изнася за нея, е изключително противоречива и непоследователна, каза Ангелов, цитиран от „24 часа“.

През лятото на миналата година учени от БАН, сред които имунологът проф. Андрей Чорбанов, започнаха разработката на българска ваксина.

Проектът бе финансиран от института „Пастьор“ за 70 хил. евро. Преди дни обаче учените се оплакаха, че проектът им може да се провали, защото е недофинансиран. Трябвали им още 120 хил. долара за машина за производство. Ако ги имали, щели да бъдат готови с прототипа до началото на лятото.

България ще купи ваксини от Русия или други страни извън ЕС само когато те бъдат одобрени от Европейската агенция за лекарствата и ако те могат да донесат ваксини по-бързо, отколкото страните, с които в момента имаме договор, стана ясно още от изказването на Ангелов.