Проф. Асен Балтов: Нивата на заразата у нас са доста сериозни и това ще натовари системата

0
13
Проф. Асен Балтов

Причината за големия брой заболели е разпускането на мерките и това, че не се носят маски, казва директорът на „Пирогов“

„За съжаление нивата на заразата у нас са доста сериозни. Днешните случаи са от около 6% от взетите PCR тестове. Това ще натовари и системата и допълнително ще затрудни работата ни”. Това заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред Нова тв.

Той обясни, че причината за голямата бройка се дължи на разпускането на мерките и неносенето на лични предпазни средства като маските. „Освен в градския транспорт и другите закрити места не е лошо маските да се носят и по улиците, когато има повече хора. Носенето на маска е от изключително значение. Във Франция ги носят и когато се разхождат сами по улиците”, добави той.

„Случаите във Варна и Пловдив вече са повече, което говори, че там няма да имаме клъстерно, а дифузно разпространение на заразата. То би било много по-трудно за контрол от колегите от РЗИ”, каза Балтов.

Професорът не смята, че има тенденция да излезем от платото на заразата. Според него бройката на регистрирани случаи у нас може да достигне 20 хиляди до края на септември.