Проф. Габровски: Без намесата на пожарникарите щяхме да говорим за национална трагедия в „Пирогов“

0
24
Снимка: архив

Единият от починалите е имал нужда от високи количества кислород заради тежки увреждания на белия дроб

Без намесата на пожарникарите и тяхната реакция в момента щяхме да говорим за инцидент от друг мащаб и една национална трагедия, каза пред журналисти зам.-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски по повод пожара в „Пирогов“, при който загинаха 2-ма души. Той избухна след взрив на кислородна бутилка. При експлозията бе срутена стена.

Единият от починалите е имал нужда от високи количества кислород заради тежки увреждания на белия дроб. Следствените действия ще уточнят как точно е започнал инцидентът, заяви проф. Габровски.

Вследствие пожара са евакуирани 35 души. 12 пожарни се появиха невероятно бързо. Нещата са под контрол, всички пациенти от отделението са обгрижени, подчерта зам.-директорът на болницата.

Нямаме данни за друг пострадал пациент освен едно леко обгазяване, уточни Габровски.

Шокова зала ще е затруднена днес да приема тежко болни, но като цяло болницата функционира. Имаме пожароизвестителна система, имаме план за евакуация. Няма взривена газова бутилка, навсякъде имаме система за подаване на кислород, допълни Габровски.

„Голяма част от болните в отделението, в което е възникнал пожара, са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние“, посочи той. По думите му няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на инцидента. Габровски посочи, че всички са преместени по други структури и отделения.

„Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние“, каза още той.