Проф. Ива Христова: 25% от заболелите от коронавирус са до 40-годишна възраст

0
41
Проф. Ива Христова

Младостта не е защита от коронавируса, предупреждава националният консултант по вирусология

Повишава се заболеваемостта от COVID-19 сред хора до 40-годишна възраст, предупреди проф. Ива Христова – заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести в интервю за БТВ.

„През май заболеваемостта сред хората до 40-годишна възраст е 10%, през юни – 16%, през юли 25 на 100 , т.е. нараства“, аргументира се с числа проф. Христова.

По думите ѝ все още сравнително по-малък процент млади хора боледуват, и то често безсимптомно или с лека клиника, но има и случаи, в които се стига до фатален край за младежи, защото се наблюдава свръхреактивна имунна система.

„Организмът в стремежа си да парира вируса произвежда твърде много цитокини, които вече не принасят полза, а увреждат вътрешните органи. Младостта не е защита от вируса“, коментира проф. Христова.

Според нея трябва да се обърне специално внимание на служителите в домовете за стари хора, за да се ограничи рискът от внасяне на коронавируса отвън.

„Над 15 хиляди са настанени в домове за възрастни, те са преминали през изследване, но един тест не е достатъчен“, категорична е проф. Христова.