Проф. Костадин Ангелов категоричен: До масово затваряне на градове няма да се стигне

0
34
Проф. Костадин Ангелов

Прищявка е да не се носи маска, коментира здравният министър

„Хората не спазват мерките, и то тези мерки, които не са толкова затормозяващи – да се спазва дистанция, да се носят маски на закрито и да има дезинфекция. Считам, че всеки трябва да носи отговорност както за себе си, така и за хората около него”. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред Нова тв.

„Много хора загинаха, много лекари си отидоха. Всеки, който не иска да носи маска, това за мен е прищявка. Това не е отговорно поведение. Демокрацията, за която всички се борихме преди, изисква да спазваме правата на всички хора. А едно от тези права е правото на живот. С нашето поведение и с демонстративното неносене на маски ние застрашаваме основното право на всеки един човек”, посочи още той.

Относно решението, че личните лекари ще могат да издават направления за PCR тестове, проф. Ангелов коментира: „Решението беше консенсусно. В момента очакваме от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заедно с БЛС да изработят критерии, по които да се отпуска този PCR тест. Те настояват да изработят тези правила и така е редно”.

Запитан дали трябва да има лимит на издаването на направления, той отговори: „Тогава, когато има критерии и когато знаем, че заболеваемостта е около 10% от всички изследвани тестове, е логично и да знаем, че такъв ще бъде и нужният брой направления, които да може да издава един лекар. Пак казвам, това са само разговори. В момента не обсъждаме лимити, сега чакаме критериите”.

Здравният министър бе категоричен, че до масово затваряне на градове няма да се стигне, а за преминаване към дистанционно обучение на всички учениците – към момента няма необходимост.

Относно двете жени, пострадали при катастрофата край Лесово, които бяха транспортирани в „Пирогов”, здравният министър обяви, че са в стабилно състояние. „Предстоят допълнителни изследвания и подготовката им за оперативно лечение. Това ще стане най-вероятно утре и в следващите дни. Останалите пострадали, които са в болницата в Ямбол, също за в стабилно състояние, няма риск за живота им”, каза той.

По думите му в такива ситуации е важно всички да работят в екип. „Това, което видях на място, беше именно това – бяха мобилизирани специалисти от две области. Нямаше служба, която да не участваше в спасителната операция. Благодаря на всички. Важно е и хората, които работят там да знаят, че не са сами. Това беше и моята роля там”, коментира проф. Ангелов.