Костадин Ангелов: Има устойчива тенденция на увеличаване на случаите нa ковид-19

0
19
Костадин Ангелов Снимка: МС

Когато затягаме мерките, се говори, че пречим на икономиката, когато ги разхлабваме, че не ни е грижа за здравето на хората – това е изключително неприятно, коментира здравният министър

„За последните седмици отчитаме една устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест за COVID-10. Паралелно с това благодарение на мерките в страната, които са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболеваемост и в Европа. Сравнени мерките в нашата страна са изключително либерални. Благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболеваемост и смъртност сравнени с нивата в ЕС.” Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Когато затягаме мерките се говори, че пречим на икономиката, когато разхлабваме мерките се говори, че не ни е грижа за здравето на хората. Това е изключително неприятно. Но само с последователни действия може да ограничим този вирус“, добави той.

За последната седмица потвърдените случаи са 5708, а 3659 са излекуваните., съобщи здравният министър. В лечебните заведения заетостта на леглата е 35 процента за неусложнени пациенти, за интензивни пациенти е 38 на сто. Прави впечатление по-високата заетост на леглата в областите Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, София област, Силистра, Хасково и Шумен.