Проф. Мутафчийски: Нарастването на смъртността от ковид е най-бързо от септември насам

0
40
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: МС

При такова покачване на данните бързо ще се изчерпят медицинските ресурси, твърди той

58% е нарастванете на заболеваемостта у нас. В момента се намираме на нивото от 5 ноември. Това заяви на редовения брифинг началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Относно смъртността той подчерта, че има стръмно нарастване на кривата, каквото не е забелязвано от септември. Тези данни са обезпокоителни, коментира той.

„Измина повече от година от пандемията. Остана ми един ярък спомен за това как започна всичко – с една-единствена лаборатория. Сега вече има над 100. Това е една огромна работа, която се свърши още в началото. Много критики имаше каква работа сме свършили още в началото. Сега можем да видим каква пролет си спестихме миналата година, казвам го с огромно съжаление”, заяви  Мутафчийски.

„Има болници с изчерпани или полуизчерпани капацитети. Във ВМА имаме 5 свободни легла, въпреки че открихме 2 нови отделения. Докато се върна от брифинга, тези легла няма да ги има. Ситуацията е много сериозно и затова не сме давали оптимистични данни, че нещата вървят в правилна посока. Не, не вървят в правилна посока. При такова покачване на данните бързо ще се изчерпят медицинските ресурси”, подчерта той.

„В момента още по-актуално е хората да разберат, че трябва да спазват дистанция, да носят маски, да избягват публичните места. Нещо, което силно прави впечатление – при предишните пикове имахме семейства, в които един или двама членове не са заразени, сега те вървят в пълен комплект, всички са заразени”, каза още Мутафчийски.