Три болници в София лекуват деца с ковид-19

0
27
Снимка: DarikNews

Това са Инфекциозна, Педиатрията и „Пирогов“

Три са болниците в София, които приемат деца с коронавирус и усложнения от него – Инфекциозна, Педиатрията и „Пирогов“. Това става ясно от отговорите на здравното министерство на запитване на Dariknews.bg.

Проверката ни бе провокирана от въпросите на много майки какъв е алгоритъмът за хоспитализация на деца, които не карат само с хрема и твърде леко, както масово се твърди, а някои развиват дори пневмония.

Лечебните заведения, в които се приемат лица до 18-годишна възраст със съмнение за коронавирусна инфекция, са Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“, Специализираната болница за активно лечение на детски болести „Проф. Иван Митев“ ЕАД, по-известна като Педиатрията, и Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“, уточниха от пресцентъра на МЗ.

По информация на здравното министерство към момента няма недостиг на легла за деца в тези болници.

Проверка на Dariknews.bg показа, че в Педиатрията са отделили 10% от капацитета си за сovid пациенти – това са 11 легла.

В детските отделения на Окръжна, Александровска и Втора градска болница не се приемат деца с коронавирус.

Няма разлика в реда за приема в болница на деца с сovid-19 и усложнения.

Дете с коронавирус и усложения може да бъде прието за болнично лечение чрез спешно повикване на тел. 112 и транспортиране от медицинските екипи на центровете за спешна медицинска помощ до болница.

Основните стъпки и поведение при хоспитализация на пациенти с коронавирусна инфекция са в зависимост от тежестта на спешното състояние, като чрез медицински триаж всички пациенти, включително децата, се категоризират от специалисти и се насочват към лечебни заведения, уточняват от здравното министерство.