Първите държавни бензиностанции могат да заработят през март догодина

0
23
Снимка: Pixabay

Депутатите от ресорната комисия подкрепиха на първо четене създаването на Държавна петролна компания към министъра на икономиката

Нищо не пречи първите държавни бензиностанции да заработят още март догодина, прогнозира председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов, предаде БГНЕС.

Днес депутатите от ресорната комисия подкрепиха на първо четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се предвижда образуването на „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката. Според Николов законопроектът може да бъде окончателно приет до края на месеца, а компанията създадена в началото на следващия месец. За физическото изграждане на бензиностанциите обаче ще е нужно време. Засега идеята е те да бъдат строени върху държавна земя, а за това няма да бъдат използвани средства от държавния бюджет, а привлечен капитал.

Вече се появи информация, че първоначално ще бъдат направени 100 държавни бензиностанции, но основният въпрос остава свързан с това къде те ще бъдат разположени. „Доколкото чух, ще бъдат съсредоточени в места, където други участници нямат интерес да инвестират, както и в такива, където има участници, но има и еднакви цени, незнайно защо. Най-вероятно не е поради картел, защото не е установен такъв, но държавата чрез своите бензиностанции ще може да направи такива цени, които да са по-конкурентни“, обясни Валентин Николов.

С изграждането на данъчните складове, които ще бъдат в управление на държавното предприятие, съответно на бензиностанции, ще се гарантира пряката връзка данъчен склад – краен разпространител на горива, което от своя страна ще гарантира прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя, надяват се вносителите от Министерския съвет.

„Това е цел, която всички споделяме. Безспорно такова въздействие ще има либерализирането на търговията на едро. Търговията на горива се състои от две неща – малките бензиностанции да купуват от складове на едро при конкурентна среда и тогава цената би могла да се понижи без държавни бензиностанции, а второто е създаване на държавни бензиностанции, които да конкурират частните“, коментира депутатът от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.