Шефът на КЕВР: Очаквам цена на газа за март под 110 лв. за мегаватчас

0
30
ток
Иван Иванов, шеф на КЕВР

„Булгаргаз“ предложи 119 лв.

„Очаквам цената на природния газ за месец март да падне под 110 лв. на мегаватчас“, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов пред журналисти преди началото на кръглата маса „Развитието на електроенергийните мрежи – европейски и национални тенденции, и проблеми“.

„Ще има намаление. Това, което днес ще бъде обсъдено в КЕВР на открито заседание, е предложението на „Булгаргаз“, което беше представено преди 15 дни. Изчислението, което направи КЕВР обаче, позволи да намалим цената от 119,33лв. на мегаватчас на 118,63 лв. на мегаватчас поради пропуски, които отчетохме. Но като следя цените на нидерландската борса TTF, считам, че финално от 1 март цената на газа ще намалее с още около 10 лв., което означава, че очаквам цена на природния газ под 110 лв. на мегаватчас“, отбеляза председателят на енергийният регулатор.

По-късно днес КЕВР ще проведе открито заседание и ще обсъди внесеното от „Булгаргаз“ предложение за цената на природния газ от 1 март 2023 г. Предложението предвижда 4% намаление на цената на синьото гориво.