Софийски градски съд върна на прокуратурата делото срещу шефа на БТА

Има неточност и неяснота в обвинителния акт относно размера на вредата

0
71
съд
Максим Минчев

Обвинението не посочило как са изпълнявани договорите за вода, за които е обвиняем Максим Минчев

Софийски градски съд прекрати и върна на прокуратурата делото срещу изпълнителния директор на БТА Максим Минчев, обвинен в сключването на неизгодни договори за доставка на минерална вода срещу рекламни услуги.

Съдебният състав, с председател съдия Милен Михайлов, прие, че е допуснато съществено нарушение, което пречи на подсъдимия да научи точно в какво престъпление е обвинен. В обвинителния акт са изложени подробно факти, свързани с правомощията на Минчев и сключването на договорите, но изобщо не е посочено как са изпълнявани тези договори, нито количеството, вида, стойността и датите на доставка на минералната вода и извършените рекламни услуги по всеки договор. Отделно от това има неточност и неяснота в обвинителния акт относно размера на вредата, която е настъпила за БТА.

Съдебният състав намери, че прокуратурата не е изпълнила задълженията си да очертае ясно и точно предмета на престъплението и участието на Минчев в него, което поставя съда в невъзможност, повреме на съдебното следствие, да прецени дали твърдяните от прокуратурата факти са доказани и да се произнесе.

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред САС.