Радев на практика подкрепи репресиите срещу Навални, замълча още по-оглушително

0
687
Алексей Навални /в средата/

В отговор на премиера, който го покани да вземе отношение към ареста, президентът не спомена и дума за руския опозиционер

Невелин Ганчев

Президентът Радев, а и БСП, тъй като нейните евродепутати не са гласували за резолюцията на европарламента, на практика подкрепиха репресиите срещу руския опозиционер Алексей Навални.

Той бе арестуван за 90 дни, след като кацна в Москва с полет от Германия, където се лекуваше от отравяне с новичок. Формалният повод за задържането – нарушил условна присъда, докато е бил… в кома, отровен от главорезите на Путин.

Цялата демократична общност осъди разправата с най-яростния критик на Путин.

А днес премиерът Бойко Борисов покани Радев все пак да вземе отношение по международния скандал.

„Оглушителна е тишината и мълчанието на Румен Радев за задържането на Алексей Навални в Русия. Нека да чуем неговото мнение, все пак е президент на България. Европейските лидери, заедно с Европейския съвет, ЕП, ЕК – вече настояхме за незабавното му освобождаване. За съжаление, бившият началник на кабинета на президента Иво Христов и останалите евродепутати от БСП не подкрепиха резолюцията на ЕП за Навални. Тук не става въпрос да се месим във вътрешните работи на Русия. Тук става въпрос за чисто демократичен процес – че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има, и то в пълния му обем, а на друго място – не“, каза Борисов в Сливница.

Ето какво отговори Радев чрез съобщение на пресслужбата си:

Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В европарламента се прочу със заканата “да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа.

Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова „освобождава“ други народи.

За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов.

Нещо казва ли Радев за бруталната репресия срещу Навални – отравянето и ареста му. Нито думичка. Не само след анонса на Борисов. Не е казал нито думичка в последните дни за разлика от много европейски лидери.

Вместо това говори за бити на протестите. Казва ли нещо за тези, които искаха да подпалят полицаите, които нападнаха жена с две деца, за вандалите, които мърсяха и чупеха. Казва ли нещо, че полицаите си свършиха перфектно работата, за да няма пострадали в метежа, който той подпали. Нито дума.

Не коментира защо бившият началник на кабинета му Иво Христов не е гласувал резолюцията на европарламента за Навални. Нали това е темата. Казва ли, че Елена Йончева беше осъдена наскоро за клевета заради лъжите си за Делян Добрев и семейството му. И как ще я пали Борисов – с бензин, с катран, в Брюксел или в София. Като Жана д Арк или на скрито място.

Президентът Радев за пореден път извърши невероятна глупост в изказване, засягащо турския президент Ердоган. Изводът от изказването му е Путин може да нарушава човешки права, Ердоган не може. Съзнава ли Радев какви внушения прави? Надали.

В крайна сметка каква е неговата позиция за задържането на Алексей Навални? Не разбрах от съобщението на президентството. Когато не си против нещо, значи го подкрепяш или не ти пука.