Пеевски за отсъствието на Радев от клетвата в КС: Няма значение, той е просто един гост

0
140
Делян Пеевски Снимка: ДПС

Решението не е негово, на Нинова е, обяви той

„Без значение. Той е просто един гост“ – така лидерът на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски коментира решението на президента Румен Радев да не присъства на клетвата на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

Попитан дали решението да не отиде е лично на президента той каза: „Не. На госпожа Нинова е. Както сама тя разказва как го е завела в президентството. Това са разкази, които разказва по кулоарите – как го е взела с мръсни кубинки и го е закарала този, да не казвам какъв, направила го е президент, за което съжалява, защото това е наказание за България“.

Адвокатите са за това – да защитават клиентите си. Аз се изненадвам, че те въобще се изказват по тази тема. Все едно ние да се изказваме дали те да си вземат някой клиент“, посочи той и добави: „Да си защитават клиентите. Според мен трябва да има ясно разделение кой с какво се занимава с тази тема. Ако адвокатите имат желание да си изкажат мнението в парламента, да се кандидатират, да станат депутати, да могат да гласуват, да се изказват и да си казват мнението в тази сграда“.

Относно казуса „Чаталджа“ той обясни: „Нищо не ме притеснява. Виждам, че в момента министър Василев е жертва на атака от съмнителни сайтове на лица, които записваха посолства, и след това на колеги, които ги тиражират и въртят, медии, собственост на олигарси“. На въпрос кой стои зад тази атака Пеевски отговори: „Според мен тези олигарси, които притежават медии в България. То остана един“.

Пеевски отново обясни, че ще зададе питане до прокуратурата за това докъде са стигнали разследванията, свързани с президента. „Ще направим питане да проверим на какъв етап са и дали са скрити, покрити или заровени някъде. Аз нищо не знам, просто ще попитаме – казусите са публични“, каза той.

„Антикорупционният фонд според мен, ако наистина ще работи, защо толкова години не свърши нещо и не разпита тези касиери?“, попита депутатът. Преди дни от там поискаха той да бъде разпитан във връзка с твърденията му, че „президентството е тъмна институция с много кеш“.

„В мига, в който съм го видял, почнах да говоря“, отговори той на въпрос кога е разбрал това за президентската институция.