Радев обеща указ за изборите до края на януари и се отметна от датата, която бе посочил

0
106
Румен Радев Снимка: архив

28 март е определена като дата за избори и тя трябва да се отстоява от тези, които са я казали, напомни му по-рано премиерът Борисов, когото президентът нарече „доверено лице на Ердоган“

Президентът Румен Радев направи крачка назад от прокламираната от него дата за вота 28 март. Той обясни, че я споменал, за да се пристъпи навреме към организирането на безопасен и прозрачен изборен процес в условия на пандемия. Но се оправда, че датата още не е избрана, защото не е издал указ, съобщава Дарикнюз.

„Указът определя датата“, натърти Румен Радев и обеща да издаде такъв до края на януари.

„Не виждам готовност за тези избори. За мен е важно как ще се гарантира здравето и правото на вот на българите. Продължаваме консултациите. До края на януари ще издам указ за датата“, заяви  Радев.

„Посочих възможно най-ранната дата, за да има мобилизация в работата на институциите, но до момента има само обещания, не виждам законова и логистична готовност“, нападна изпълнителната власт за пореден път той и повтори, че се вълнува от гласуването с машини и от вота на българите зад граница.

Президентът си позволи да нападне и ДПС, чийто електорат също масово гласува за него. По повод декларацията на партията, от която стана ясно, че няма да го подкрепи за втори мандат, Радев обвини ДПС, че е заедно с ГЕРБ.

„Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката“, отправи обвинения президентът.

Радев не спря дотук и обяви Борисов за човека на Ердоган у нас.

„Още повече г-н Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави ДПС на конференцията. Но аз мисля, че избирателите на ДПС са свободни български граждани, които преценяват сами. Лятото младежите на ДПС видяха сараите и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им. Те са все умни и честни млади хора“, пробва да заиграе с електората на движението президентът.