Радев: Ясни условия към Северна Македония и ако не ги изпълнява, няма подкрепа за ЕС

0
41
Румен Радев Снимка: Дарик

Да се обърне особено внимание към учебните програми, паметните надписи, музеите и поведението на обществените медии там, настоя президентът

„Трябва да се очертаят червените линии. Европейската интеграция на Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета. Трябва много ясно да се поставят открити условия предварително, а при неизпълнението им да може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да бъде ясно предварително, да бъде заложено в самото начало на даване на старта на преговорния процес“, каза президентът след консултативна среща за позицията на страната ни по повод евентуална покана към Северна Македония за членство в ЕС, инициирана от него.

Според държавния глава особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на надписи в музеи, паметни плочи и на позициите на обществените медии, защото постигането на европейско добросъседство трябва да бъде основен критерий за успешен преговорен процес.

Правителството ще изработи национална позиция за Северна Македония и нейните критерии и изисквания трябва да станат задължително условие за приемането й в Европейския съюз.

„Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие –  необходими са незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес. Правителството се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС, а също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап, и то с ясни измерители. Такава една позиция следва, разбира се, да бъде представена и в парламента“, заяви президентът.