Герджиков е убеден, че може да стопи разликата с Радев

0
119
Анастас Герджиков

Той е запознал Кирил Петков с президента, надява се да е успешен премиер

Анастас Герджиков, който отива на балотаж срещу Румен Радев на 21 ноември, смята, че може да стопи разликата между двамата. Тази теза той защити пред БНТ, където определи стигането до балотаж като успех.

„Важно е, че изобщо имаше балотаж. Разликата все още е голяма между нас с двойката Радев-Йотова. Тези 20% могат да се преодолеят и в неделя да има обрат“, заяви той. По думите му това е мажоритарен избор и трябва да се сравнят качествата за президент.

Герджиков отговори на критиките от страна на Инициативния комитет на Радев и заяви, че не познава Мустафа Карадайъ. Иначе Герджиков даде да се разбере, че би приел подкрепата на всяка политическа сила и всички българи. Той призова Румен Радев да покаже текста за конституционната реформа, която предлага, особено тази част, засягаща правата на президента, „да не би покрай съдебна реформа в него да са се промъкнали други конституционни промени, например свързани с правомощията на президента“.

Наред с това Герджиков коментира и темата за зеления сертификат, като поясни, че той не е трябвало да се въвежда така изведнъж, защото така принуждава част от хората да се ваксинират. Според него очевидно има нужда от промяна. „Всички хора са убедени, че г-н Радев е начело на тази промяна, което не е така“, каза той.

Герджиков поясни, че ако не успее на балотажа в неделя, то ще се върне като преподавател в Софийския университет. „Дали ще се върна като ректор е отделна тема, това ще се обсъди в университета“, добави Герджиков. Той определи идеята, че защитава партийни интереси в университета, като „абсурдна“.

Според него ролята на президента за съставяне на кабинет е важна. „Аз познавам Кирил Петков, смятам че е чудесен човек, ентусиазиран и амбициран. Надявам се, че ще бъде успешен премиер, ако бъде избран“, каза той. От думите му се разбра, че би подкрепил Петков за премиер, както и би подкрепил всяко редовно правителство, защото това е жизненоважно, стига да не е някаква безпринципна коалиция. Герджиков призна, че именно той е запознал преди време Кирил Петков с Румен Радев по време на едно пътуване от Софийския университет.

От думите на Герджиков се разбра, че дебатът с Радев ще бъде в четвъртък. Екипът на Герджиков е настоявал дебатът да е и по трите национални телевизии, но хората на Румен Радев настояли да е само по една.

„Оптимист съм, реалистичното ми очакване е, че в неделя имаме голям шанс“, каза още Анастас Герджиков.