Радев: За някои от бившите ми министри впускането в партийната политика е непосилно изпитание

0
556
Румен Радев

Парламентът направил стъпка към въвличането на България във война според президента

„Назначените от мен министри бяха силни, когато работиха като екип в служебния кабинет. Но впускането в партийната политика е непосилно изпитание за някои от тях. За втори път на президентството се приписва политически проект. Това е грешно разбиране. Не работя с подставени лица. Ако подкрепям инициатива или партия, ще го заявя лично”. Така Румен Радев коментира новата партия на бившия служебен министър Стефан Янев.

„Партиите пренебрегват здравия разум. Това решение на НС е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Конфликтът няма да е кратък, той ще се разраства”, заяви президентът, който участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

Според него формулировката военнотехническа помощ е разтеглива. „Очаквам наистина разумни решения”, каза Радев.

„Още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни. Недопустимо е в центъра на София да се създават сблъсъци по повод войната. Това е опасно. По българските улици трябва да се веят български знамена. Наш дълг е да бъдем солидарни с жертвите на войната. Но кръвопролитията започват с милитаристки призиви, те нямат място у нас”, заяви Радев.