Няма основание за импийчмънт на Радев според проф. Пламен Киров

0
115
Пламен Киров

Президентът не е деполитизиран. Той не може само да участва в ръководството на партии, но може да членува в тях, посочи юристът

Радев връчи мандата на ПП-ДБ, но изрази своето мнение, тъй като една политическа сила опита да вземе властта на абордаж, заяви пред БНТ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Той посочи, че българският президент не е деполитизиран. „По конституция той само не може да участва в ръководството на партии, но може да членува в тях. Според мен всичко беше премислено, доста точно режисирано, забелязвате езика на тялото, на жестовете. Той не им подаде ръка, държа ги прави, след което „ходом марш“ и излезе от залата“.

Според него моралът не е коректив на действията на ПП-ДБ и те ще се опитат да осъществят мандата.

„Твърдо е намерението да се опита всичко, за да се получи властта, друг е въпросът дали ще успеят, тъй като размразяването на преговорите не е едностранен акт.“

По думите му няма основание за импийчмънт на президента.

„За да започне процедура по импийчмънт, трябва 2/3 мнозинство в парламента, след което ще отиде в Конституционния съд, където ще катастрофира. Това е политическо говорене“.

Говоренето как да прецакаш партньора си не е нормално и ми се струва, че сме паднали много ниско, посочи още конституционалистът.

Навлизаме в конституционна криза е мнението му.